S’apropa la realitat de les persones amb discapacitat als professionals del sector turístic

03/03/2021

En el marc d’un curs de formació per sensibilitzar i conscienciar el sector públic i privat del Baix Empordà sobre la importància de considerar l'accessibilitat en la seva planificació i gestió turística, ahir es va fer una jornada pràctica amb MIFAS

 

Els dies 16 i 23 de febrer i 2, 9 i 16 de març, el Consell Comarcal del Baix Empordà, amb la col·laboració de l’Ajuntament de Castell-Platja d’Aro, està realitzant un curs de Formació en Accessibilitat Turística. Aquesta formació s’emmarca en el Pla d’Accessibilitat Turística del Baix Empordà que té per objectiu principal posar en valor la comarca com a destinació accessible i generar un nou valor diferencial i qualitatiu en la competitivitat turística que ofereix el Baix Empordà.

El curs combina una part teòrica amb dues sessions pràctiques. Una d’aquestes sessions es va celebrar ahir, dia 2 de març, amb la col·laboració de l’entitat MIFAS. Les persones assistents es van poder asseure en cadires de rodes i provar de primera mà l’accessibilitat de Platja d’Aro. Van poder constatar la importància de tenir un entorn accessible sense barreres arquitectòniques i amb un paviment adequat per poder moure’s amb seguretat. 

A la sessió pràctica també es va remarcar la importància de no pensar únicament en la discapacitat física sinó també en la discapacitat sensorial com la visual o l’auditiva i per aquest motiu, el proper dimarts dia 9 de març, l’empresa Rovira-Beleta Accessibilidad SLP taparà els ulls als assistents, provaran bastons i també es posaran taps a les orelles per fer un passeig pel centre de Platja d’Aro. D’aquesta manera, els assistents podran percebre la necessitat i la importància de treballar bé l’accessibilitat i no només pensar en la supressió de barreres arquitectòniques.

La formació en Accessibilitat Turística consta de 20 hores programades en 5 jornades i s’està realitzant a la Sala d’Actes de l’Ajuntament de Castell-Platja d’Aro. És impartida pel Sr. Enrique Rovira Beleta, arquitecte, director de Rovira-Beleta Accessibilidad SLP i professor responsable de l’Àrea d’Accessibilitat de la School of Architecture UIC Barcelona.

La formació està dirigida al sector turístic (tant privat com públic) i hi ha un total de 20 assistents, un grup molt interessant per la seva diversitat (hotels, empreses d’activitats nàutiques, apartaments turístics, oficines de turisme, restaurants, bars, un estudi d’arquitectura, tècnics municipals i locals d’oci, entre d’altres). El contingut del curs s’hadividit en 7 mòduls, entre els quals s’estan tractant conceptes relacionats amb el turisme accessible i altres temàtiques, com ara quina és la demanda existent, quina és la normativa bàsica i les exigències legals vigents, com ha de ser el disseny de productes turístics i l’atenció als clients amb necessitats especials, entre d’altres mòduls. 

Finalment, cal destacar que l’últim dia del curs, el dia 16 de març a les 13 h, es realitzarà la cloenda del curs acompanyada d’una entrega de diplomes per tal d’agrair la participació i l’interès mostrat per les persones assistents i pel municipi de Castell-Platja d’Aro per promoure un turisme inclusiu.

El conseller de Turisme del Consell Comarcal del Baix Empordà, Xavier Dilmé, recorda l’aposta unànime del Consell i els ajuntaments del Baix Empordà per dos eixos vertebradors de la política turística: la marca Empordà, com a aglutinadora d’una sèrie de valors que ens diferencien, i la qualitat turística hi està lligada, “una qualitat que vol dir també accessibilitat i sostenibilitat. Ara estem treballant l’accessibilitat d’una forma pionera en aquest camp perquè volem que la nostra oferta pugui ser gaudida per tothom, també per les persones amb necessitats especials”. 

La regidora de Turisme de Platja d’Aro, Jenny Xufré, considera un èxit la participació i implicació del sector turístic, tant públic com privat, en aquesta primera formació feta al municipi. Espera, així mateix, que les empreses participants  vulguin auditar i adaptar els seus espais a favor d'un Castell d'Aro, Platja d'Aro i s’Agaró  més accessible i inclusiu, i que aquest només sigui el principi d'un model de poble i de turisme.