S’aprova el Pla comarcal de joventut pel període 2021 - 2024  

07/06/2021

És un dels punts que s’ha aprovat en la sessió plenària celebrada aquest dilluns, a més de l’aprovació de diferents convenis amb Ajuntaments i d’altres mocions.

En el ple celebrat aquesta tarda s’han aprovat diversos convenis. És el cas del conveni de col·laboració entre el Consell Comarcal del Baix Empordà i l’Ajuntament de Castell-Platja d’Aro pel desenvolupament del programa de gestió del servei municipal d’habitatge i tasques tècniques de l’any 2021; el conveni entre el Consell Comarcal i l’Ajuntament de Calonge i Sant Antoni per implantar 5 serveis per millorar l’ocupació i la dinamització al municipi per aquest mateix any; o els convenis d’encàrrec de gestió de l’Ajuntament de Bellcaire d’Empordà i Vall-llobrega a l’ens supramunicipal per a la prestació del servei de recollida i l’eliminació dels residus municipals.

Pel que fa matèria de serveis socials el punt 8 de l’orde del dia ha aprovat el conveni d’actualització de la delegació competencial entre el Consell Comarcal del Baix Empordà, Corçà, Cruïlles-Monells i Sant Sadurní de l’Heura, Foixà, Forallac, Palau-sator, Parlavà, la Pera, Rupià, Ullastret i Ultramort en matèria de serveis socials, ciutadania i igualtat i altres programes de benestar social i d’atenció a les persones.

La consellera responsable de joventut, Agnès Gasull, ha defensat el Pla comarcal de joventut pel període 2021-2024 que planifica de manera raonada les polítiques de joventut de la comarca. El Pla Comarcal de Joventut consta d’un apartat d’anàlisi de la realitat juvenil, un altre de diagnosi, objectius i metodologia a part de centrar-se en els programes de servei comarcal de joventut, l’Oficina Jove del Baix Empordà i el suport tècnic que es dona als ajuntaments de la comarca. La consellera Agnès Gasull ha explicat que el pla “L’hem confeccionat de manera que els projectes es poden anar actualitzant i adaptant segons es vegin les necessitats o interessos i les línies de finançamentamb les que poguem comptar, amb la finalitat de ser àgils i adaptar-nos a les necessitats que puguin sorgir per donar resposta a les necessitats futures”.

En la part final del ple s’ha aprovat una moció per reclamar l’amnistia. La vicepresidenta Sílvia Romero ha defensat la moció presentada per ERC-AM: “en els procediments judicials que s’han dut o s’estan duent a terme contra l’independentisme s’estan produint tota mena de vulneracions de drets i la solució a la repressió no vindrà del sistema judicial espanyol”.  Amb tot la moció proposa una llei d’Amnistia, entesa com a única solució global. La moció també demana la immediata posada en llibertat de les preses i presos polítics, així com que es reparin els danys causats a les persones represaliades, a les seves famílies i als col·lectius als quals en formen part.

També s’ha aprovat la moció en suport de les energies renovables i la implantació de criteris d’integració paisatgística, protecció agrícola i pesquera i d’equilibri territorial a l’Empordà. En aquest camp el conseller comarcal de Medi Ambient, Marc Calvet ha explicat que arran de la liberalització del sector i de la Llei de Canvi Climàtic del 2017 es presenten molts projectes sense estudis previs. Amb tot, la moció demana que es faci un mapa de com s’ha de distribuir els centres de producció d’energies renovables en els diferents territoris, previ a la presentació de projectes. Es demana també que es tinguin en compte les necessitats de cada territori. Marc Calvet ha assenyalat que aquesta producció cal que sigui “ordenada, adequada i dimensionada a les necessitats de cada territori i que sigui respectuosa amb el paisatge i amb el Medi Ambient, és per això que d’entrada ens oposem a la creació del Macro Parc Eòlic que es proposa a davant de la Costa Brava Nord”. Amb mocions com la present es vol que el panorama d’energies renovables pugui treballar-se de manera cohesionada amb els ajuntaments i els Consells Comarcals tinguent cura, doncs, de les necessitats de cada territori. La moció l’han presentat conjuntament els grups d’ERC-AM, TxE i UPM.