S’aprova la concessió dels serveis de recollida de residus i gestió del servei integral de recollida

11/10/2021

És un dels punts que s’ha aprovat en el ple ordinari d’aquesta tarda, juntament amb altres
punts com el que tracta el Pla comarcal per a la diversitat afectiva, sexual i de gènere

El ple que s’ha celebrat aquesta tarda ha dedicat uns instants a repassar com ha estat l’inici del curs escolar. El curs va començar sense incidències remarcables al Baix Empordà el passat 13 de setembre, tant pel que fa a les àrees de transport i menjador escolar. De la informació que ha facilitat la consellera comarcal responsable de l’àrea, Roser Font, en destaquen les 2.554 beques tramitades i les 2.161 concedides (1.878 del 70% i 283 del 100%). En total els ajuts de menjador tenen un import econòmic de 1.759.660,87€. La consellera ha parlat també de les novetats pel que fa el servei de menjador. Alguns dels canvis que s’han aplicat, atenent les propostes del Departament d’Ensenyament, són: la potenciació del consum de verdures, hortalisses i llegums, augmentant el consum de farinacis integrals. També s’han incorporat propostes gastronòmiques, acompanyades d’activitats educatives, per a dies especials i relacionades amb festivitats i aspectes culturals de l’entorn. En la concessió del servei de menjador, que enguany ha estat per les empreses Eurest Catalunya SL i Bo i Sa Servei d’àpats SL, s’han inclòs exigències mediambientals entre d’altres.

La consellera comarcal de cultura, Agnès Gasull, per la seva banda, ha posat en relleu la convocatòria de les bases Premi Empordà de Novel·la. Enguany la dotació econòmica és de 7000 euros a banda de l’edició en paper per Brau Edicions, i s’espera que els premis, que enguany són gestionats pel Consell Comarcal i passen a tenir un àmbit comarcal, prenguin rellevància per convertir-se en uns premis de referència a la comarca. El termini de presentació de les obres és el 5 de gener. A la web del Consell Comarcal pot consultar-se més informació així com les bases de la convocatòria: https://www.baixemporda.cat/ca/noticies/7000-per-l-obra-guanyadora-de-la-cinquenaedicio-del-premi-emporda-de-novel-la/

El ple també ha aprovat la sol·licitud de subvenció al Departament d’Empresa i Treball de la Generalitat de Catalunya per portar a terme el projecte Programa 30 Plus al Baix Empordà. Aquest projecte permet subvencionar entre 6 i 9 mesos una seixantena de llocs de treball per a persones desocupades de 30 anys i més. Enguany el programa se centra en llocs de treball vinculats a l’atenció al públic i al sector industrial alimentari.

Un dels punts més rellevants tractats en la sessió plenària que s’ha celebrat telemàticament és la contractació de la concessió dels serveis de recollida de residus i gestió de la Planta de transferència de residus a la comarca del Baix Empordà. El conseller comarcal de medi ambient, Marc Calvet, ha defensat el punt explicant que fins ara la gestió de la planta de residus de Forallac i la recollida de residus es tractaven amb contractes diferents. Amb tot, es proposa un contracte unitari per 4 anys, més dos de pròrroga si s’escau, per un import de 10.113.037€ sense IVA.

Quant a l’àrea de benestar social i família s’han dut a ple diferents plans com és el cas del Pla comarcal per a la diversitat afectiva, sexual i de gènere pel període 2021-2024. Aquest pla ha estat redactat de manera participada entre els SAI del Consell Comarcal, el SAI de Palafrugell i el de Sant Feliu de Guíxols, també per altres entitats de la comarca. S’han posat sobre la taula les necessitats i situacions que es donen al Baix Empordà per tal que “tothom se senti acollit i visqui amb respecte al Baix Empordà”, segons ha dit la consellera comarcal i vicepresidenta Sílvia Romero.
Aquest pla, que volta 8 eixos diferents (compromís institucional; cultura i visibilitat dels col·lectius al sector de l’oci; coeducació; lliures de les Lgtbifòbies; àmbit laboral; salut; esport; diàleg intercultural i religiós en polítiques igualtat i de gènere), és un dels primers plans afectius que es presenta al país i es presentarà formalment el proper 4 de novembre al Teatre de la Bisbal amb la presència de totes les entitats, institucions de la comarca i persones implicades. La consellera ha agraït públicament la tasca de l’entitat Emporderats, clau per desenvolupar aquest tipus de propostes a la comarca.

També s’ha aprovat l’addenda complementària al contracte programa entre el Departament de Drets Socials i el Consell Comarcal del Baix Empordà en matèria de serveis socials, així com el II Pla d’igualtat intern del Consell Comarcal del Baix Empordà 2021-2024. Aquest pla ha fet una nova diagnosi de les mesures d’igualtat conjuntament amb l’àrea política, tècnica, de sindicats i recursos humans de l’ens.

També han estat presentades en l’ordre del dia dues sol·licituds en el marc dels ajuts de subvenció Next Generation. Per una banda la sol·licitud de subvenció al Ministeri d’Indústria, Comerç i Turisme per a l’execució del projecte “Baix Empordà, projecte per l’estalvi energètic en la indústria hotelera”. Aquest projecte s’ha treballat amb l’Associació d’hostaleria Costa Brava Centre, però estarà obert a totes les entitats de la comarca. En total són 60 els hotels que participarien en aquest projecte. El projecte suposa la instal·lació d’uns 25.000 m2 de plaques fotovoltaiques que permetrien estalviar un 35% de l’energia normal en plena temporada turística. L’energia restant de fora de temporada podria destinar-se a equipaments municipals o per a persones vulnerables. El pla té un cost d’execució de 2.960.000€ pels anys 2022, 2023 i 2024.

També s’ha aprovat la sol·licitud de subvenció per a l’execució del projecte “Baix Empordà, Pla per una mobilitat activa, sostenible, accessible i de qualitat”. Aquest pla treballa millores al voltant de la mobilitat entre nuclis; la millor senyalització de la oferta cultural dels municipis així com la seva digitalització; es proposa un plantejament en favor de la mobilitat elèctrica; així com trams accessibles per a persones amb diferents tipus de discapacitat, tant físiques com sensorials. “Aquest és un projecte que necessita la implicació dels municipis, és un pla molt transversal que ajudarà a activar la comarca”, ha dit el conseller comarcal i vicepresident Xavier Dilmé.

En el tram final del ple s’han aprovat diferents mocions com és el cas de la moció presentada per En Comú Guanyem en defensa d’una formació professional digna i de qualitat.
També s’han aprovat les mocions presentades pel grup d’Esquerra Republicana de Catalunya per al retorn de l’IVA reduït del 10% del sector de la perruqueria, barberia i estètica; també la moció en contra de l’increment de preus de l’electricitat i crida a la mobilització.