- Inici>
- Actualitat>
- Notícies>
- S'inicia un projecte pilot d’impuls d’oficis industrials de sectors clau del Baix Empordà
S'inicia un projecte pilot d’impuls d’oficis industrials de sectors clau del Baix Empordà
La Diputació de Girona, la Cambra de Comerç de Sant Feliu de Guíxols i el Consell Comarcal inicien un projecte pilot d’impuls d’oficis industrials de sectors clau del Baix Empordà.
En aquesta primera actuació, quinze persones aturades de la comarca del Baix Empordà rebran la formació necessària per professionalitzar-se en el sector nàutic
La Diputació de Girona, la Cambra de Comerç de Sant Feliu de Guíxols i el Consell Comarcal del Baix Empordà han aprovat un conveni de col·laboració per a l’execució del projecte pilot d’impuls d’oficis industrials de sectors clau del Baix Empordà. Aquest conveni és fruit de la taula de reactivació econòmica i social que es va impulsar amb motiu de la covid-19.
L’objectiu del projecte és identificar els perfils professionals, elaborar una proposta formativa atractiva per al públic potencial, implicar les empreses per possibilitar el desplegament de la formació i la contractació de les persones formades, i orientar professionalment les persones cap a l’àmbit nàutic.
Per assolir els objectius del projecte es durà a terme una formació a mida que contribueixi a la qualificació professional i a la inserció laboral de les persones participants. Així mateix, es vol fomentar la creació i la dinamització d’un espai per posar en comú el treball transversal entre els diferents sectors, el coneixement i el contacte amb altres experiències reeixides, i la formulació d’estratègies concretes per dur a terme les formacions.
El Consell Comarcal del Baix Empordà és el receptor de la subvenció de la Diputació de Girona al projecte de formació.
Precisament en el marc del conveni entre les tres entitats i amb l’objectiu de potenciar els oficis a la comarca, el 31 de gener passat, es va engegar un curs pràctic d’operacions de reparació i manteniment d’embarcacions. Es tracta d’una primera actuació, orientada a quinze persones aturades de la comarca del Baix Empordà que volen professionalitzar-se en el sector nàutic. Aquesta formació es porta a terme a les instal·lacions de la Cambra de Comerç de Sant Feliu de Guíxols i a l’empresa Nautinox. Té una durada de 230 hores, a partir de les quals les persones participants obtindran coneixements de manteniment bàsic de les embarcacions i tasques bàsiques de marineria, així com d’operacions auxiliars de soldadura i fusteria vinculades a la nàutica.
La formació, entre altres matèries, i mitjançant classes teòriques i pràctiques, treballarà aspectes com els elements estructurals del vaixell, el manteniment de l’obra morta d’una embarcació, maquinàries, tipus de soldadures o tipologia de plànols. A més, les persones participants rebran un acompanyament i orientació laboral durant tota la formació i fins a la finalització del programa, amb l’objectiu de facilitar la inserció laboral.
D’aquesta manera, des de la Cambra de Comerç de Sant Feliu de Guíxols i el Consell Comarcal del Baix Empordà també s’estableix un vincle amb l’empresariat, al qual s’informarà dels perfils professionals dels participants en el programa, dels possibles beneficis de la contractació de les persones participants i de la detecció de les noves necessitats del teixit empresarial de la comarca.
La finalitat d’aquesta formació, cofinançada per la Diputació de Girona, la Cambra de Comerç de Sant Feliu de Guíxols i el Consell Comarcal del Baix Empordà, és oferir a l’alumnat l’oportunitat de conèixer el sector nàutic a través de la pràctica, i de cobrir les necessitats de professionals detectades en l’àmbit de la nàutica i la soldadura.
El vicepresident primer de la Diputació de Girona, Pau Presas, ha destacat que amb aquest conveni «fem realitat una de les necessitats del territori expressades en la taula de reactivació econòmica i social de formar persones en situació d’atur per a aprendre un ofici relacionat amb el món de la nàutica i les embarcacions».
«Aquesta era una demanda del sector i del territori que aconseguim fer realitat conscients que ajudem a una de les indústries importants de la demarcació per generar llocs de treball, riquesa i benestar», ha afegit el vicepresident primer.
El president de la Cambra de Comerç de Sant Feliu de Guíxols, Eduard Bosch valora molt positivament el fet d’unir esforços institucionals i optimitzar recursos. A més, destaca que «justament una de línies a seguir de la Cambra és la de treballar oferint una formació de qualitat, enfocada a les necessitats reals del mercat laboral en uns moments econòmics i socials gens fàcils».
Pel que fa al vicepresident primer del Consell Comarcal del Baix Empordà i conseller de Promoció Econòmica, Xavier Dilmé, «unir esforços institucionals i optimitzar recursos sempre és bo, i més encara quan ens permet ajustar la formació a les necessitats reals del mercat laboral en uns moments econòmics i de retruc socials, que no són fàcils a la nostra comarca».
Aprovació del conveni
La Junta de Govern de la Diputació de Girona, en la sessió ordinària de primer de febrer de 2022, va aprovar aquest conveni entre les tres institucions.
La Diputació de Girona, mitjançant el departament de Promoció Econòmica i Desenvolupament Econòmic Local, dona suport a les polítiques de desenvolupament local i té com a línies d’actuació prioritàries la col·laboració en projectes relacionats amb el foment de la innovació, l’atracció del talent i el desenvolupament econòmic integral i equilibrat dels municipis del seu àmbit territorial.
En aquest sentit, dins les línies estratègiques del servei, hi ha la d’impulsar les polítiques d’innovació i competitivitat a Girona per desenvolupar un territori amb un teixit productiu creatiu i innovador que aporti valor afegit i es posicioni dins l’economia del coneixement.
El Consell Comarcal del Baix Empordà, a través de l’Àrea de Promoció Econòmica, té per objectiu promoure la dinamització econòmica i laboral de la comarca i per això disposa de diferents projectes i serveis d’orientació i assessorament per fomentar l’ocupació i la inserció laboral, a més de serveis de formació per millorar les competències de les persones aturades, treballadors i empresaris, i serveis d’empresa orientats a assessorar per a la creació i la consolidació d’empreses.
La Cambra Oficial de Comerç, Indústria, Serveis i Navegació de Sant Feliu de Guíxols és una corporació de dret públic que vetlla pels interessos generals de les empreses i que fomenta l’activitat econòmica de la seva demarcació (Cassà de la Selva, Castell - Platja d’Aro - s’Agaró, Llagostera, Sant Feliu de Guíxols, Santa Cristina d’Aro, Tossa de Mar i Vidreres), oferint suport al teixit empresarial, desenvolupant accions formatives, i promocionant i impulsant la indústria, el comerç exterior, el turisme, el comerç interior, els serveis i el sector nàutic.