Som Diversitat atén 50 persones durant el 2024

18/09/2024

El programa subvencionat pel Departament d’Empresa i Treball de la Generalitat ha acompanyat 31 homes i 19 dones aquest any

El programa SOM DIVERSITAT (programa SIOAS) ha atès un total de 50 persones durant el que portem de 2024, 31 homes i 19 dones. La iniciativa està subvencionada pel Departament d’Empresa i Treball de la Generalitat de Catalunya. El servei ofereix orientació, formació i suport a la inserció a persones amb necessitats especials o trastorns de la salut mental que tinguin un grau de discapacitat igual o superior al 33%.

Per optar a entrar al servei, també cal complir altres requisits com estar inscrits a l’Oficina de Treball de la Generalitat de Catalunya com a demandants d’ocupació no ocupats o millora de feina (DONO) i residir al Baix Empordà. A més, es dona prioritat a les persones perceptores de la Renda Garantida de Ciutadania o que han patit violència de gènere.

El Consell Comarcal del Baix Empordà aposta pel programa des del 2017 i vetlla per millorar el grau d’ocupabilitat i la qualificació personal de les persones participants. S’ofereixen accions que van des de tutories individuals i grupals de suport, seguiment laboral, formació ocupacional a través de diferents mòduls, alfabetització informàtica orientada en la recerca de feina, prospecció laboral i possibilitat de fer pràctiques en empreses o entitats, entre altres. A més, enguany s’ha realitzat formació professionalitzadora en l’àmbit de l’atenció al client orientat a tasques de consergeria, control d’accessos o pàrquing i comerç.

Altres eixos pels quals vetlla el programa consisteixen en promoure la inserció de les persones amb certificat de discapacitat en entorns de treball. Per fer-ho es genera un vincle i una intermediació entre la persona treballadora i l’empresa. També serveix com una eina de sensibilització de l’entorn laboral i un incentiu per oferir adhesió a l’empresariat per tal de garantir la consolidació del lloc de treball.

Som Diversitat disposa de 3 punts d’actuació repartits a la comarca. Dos punts d’atenció  abasten la zona sud de la comarca (Palafrugell i Castell-Platja d’Aro) i la zona nord (la Bisbal i Torroella de Montgrí). Cadascun atén 10 persones amb discapacitat física o sensorial superior al 65% i persones amb paràlisi cerebral, trastorns de la salut mental, trastorn de l’espectre autista o discapacitat intel·lectual igual o superior al 33%. El tercer punt d’actuació atén anualment 30 persones del Baix Empordà, amb discapacitat física, psíquica, sensorial o intel·lectual amb un grau igual o superior al 33%.

Durant el 2022 i el 2023 es van atendre 164 persones d’arreu de la comarca, 78 homes i 86 dones, amb un percentatge d’inserció del 66%. Amb aquest programa i les diferents accions que se’n deriven es pretén millorar la qualitat de vida de les persones participants fomentant la seva autonomia i inclusió.