Monuments patrimonials

MONESTIR DE SANT MIQUEL DE CRUÏLLES

El monestir de Sant Miquel de Cruïlles és un antic monestir romànic benedictí situat al veïnat de Sant Miquel de Cruïlles, al municipi de Cruïlles-Monells i Sant Sadurní de l'Heura. Actualment només en resta l'església, datada a la primera meitat del segle XI, i restes de les dependències monacals, visibles a l'exterior de la finca privada adjacent.

La singularitat de l'església, formada per diferents elements arquitectònics i pictòrics de diferents èpoques, el seu estat de conservació i la necessitat de realitzar-hi obres de restauració i rehabilitació, foren motiu pel qual el 10 de març de 2006 es va signar un conveni de col·laboració entre el Departament de Cultura, la Diputació de Girona, el Consell Comarcal del Baix Empordà, el Bisbat de Girona i l'Ajuntament de Cruïlles, Monells i Sant Sadurní de l'Heura, pel qual el Bisbat de Girona va cedir al Consell Comarcal l'ús de l'església a noranta anys.

Posteriorment, a través del programa Romànic Obert de l'Obra Social de la Caixa, es va obtenir una subvenció de 400.000 € per rehabilitar i adequar el conjunt del monestir. Les obres es varen dur a terme en dues fases: entre els anys 2009 i 2011 es va realitzar la primera fase de rehabilitació del monument amb l'adequació de murs, excavacions arqueològiques tant a l'interior com a l'exterior i obres de consolidació i millora a l'interior del temple, entre altres i entre els anys 2013 i 2014 es va realitzar la segona fase de rehabilitació amb obres de consolidació a l'interior del temple, excavacions arqueològiques, tractament d'humitats i drenatges, entre altres treballs.

A finals del 2021 i arran d'unes noves patologies que es varen detectar en una de les columnes interiors, es va dur a terme un estudi geotècnic del sòl, els treballs d'apuntalament de la columna i la monitorització a través de sensors d'humitat, temperatura i pressió atmosfèrica. 

Actualment i durant aquest mes de juny, el monestir ha tornat a reobrir les seves portes amb l'inici d'una programació de visites guiades que es realitzaran els mesos de juliol i agost, així com altres activitats que s'estan programant en col·laboració amb entitats, Ajuntament de Cruïlles i altres administracions.

 

DOLMEN DE LA COVA D'EN DAINA

El dolmen de la Cova d'en Daina és un monument megalític declarat Bé Cultural d'Interès Nacional l'any 1931, datat entre el 2700 i el 2200 a.C, ubicat a Romanyà de la Selva, municipi de Santa Cristina d'Aro.

Es tracta d'un dolmen de granit de 7,60 m de llarg per 1,70 m d'ample i 1,50 m d'alçada, envoltat per un cromlec en forma d'anell extern d'11 metres de diàmetre, format per grans pedres granítiques. La cambra funerària té forma rectangular i es troba separada de la galeria de tres peces que conformen la porta d'entrada. És un dels més grans i més ben conservats de Catalunya.

L'any 1992, amb els traspassos de museus i serveis museístics de la Diputació de Girona a la Generalitat de Catalunya (Decret 160/1992, de 20 de juliol - DOGC. 1626) es va traspassar al Consell Comarcal del Baix Empordà la seva propietat.

A finals del 2016, gràcies a un ajut concedit per la Diputació de Girona, es va arranjar tota la zona de l'aparcament per tal de fer-lo accessible a vehicles de gran tonatge i a l'adequació del camí d'accés al monument.

Cal destacar la gran quantitat de rutes de senderisme que es poden trobar pels voltants del monument i que van des dels senders locals fins a senders de gran recorregut.