La Setmana de la Cuina Tradicional se celebra als menjadors escolars del Baix Empordà

13/03/2025
Premsa

Els menjadors escolars gestionats pel Consell Comarcal incorporen menús de gastronomia catalana i organitzen activitats amb l’alumnat

 

 

  • La Setmana de la Cuina Tradicional se celebra als menjadors escolars del Baix Empordà

Els centres educatius del Baix Empordà estan celebrant la Setmana de la Cuina Tradicional entre el 10 i el 14 de març. Els menjadors escolars gestionats pel Consell Comarcal han adaptat els menús per incloure-hi plats típics de la gastronomia catalana com l’escudella, el trinxat o els calçots, en funció del menús que ha programat cada empresa de menjador. Les escoles i els instituts escola també estan duent a terme durant l’espai del migdia activitats amb l’alumnat perquè es pugui apropar a l’alimentació.

La celebració de la setmana està inclosa en les condicions contractuals que el Consell té amb les empreses de menjador i busca preservar el llegat cultural a través de la cuina en un context en què l’alimentació està cada vegada més desarrelada. La iniciativa pretén conservar el sabor de la tradició i mantenir la transmissió del coneixement culinari a les noves generacions. A més, als tallers i dinàmiques l’alumnat descobreix la cuina en aliments de temporada i producte fresc de primera qualitat a través de productors de proximitat.

Durant la setmana, es duen a terme activitats amb tots els cicles educatius. En funció de cada menjador, de l’edat de l’infant i del que programi l’equip de monitoratge, es portaran a terme jocs tradicionals, tallers per conèixer el mercat i els aliments, contes sensorials, endevinalles i titelles. Per exemple, als menjadors de les escoles del lot 2 sud l’alumnat de cicle mitjà podrà començar a descobrir els estris de cuina, a carregar el cistell i a saber quin menjar és típic de cada zona de Catalunya. Les nenes i nens dels cursos més avançats aprendran a crear menús tradicionals, prepararan receptes i investigaran quins rols diferents existeixen al mercat.

A la pàgina web de l’Àrea d’Ensenyament del Consell Comarcal les famílies hi podran trobar consells nutricionals i receptes per preparar-les a casa amb els infants. Així, nens i nenes poden aprendre a elaborar plats tradicionals i descobreixen els beneficis de comptar amb una bona alimentació. Una manera d’apropar l’educació a la cuina, les receptes, els aliments, els mercats i la gastronomia.