L'ART DE MENJAR PEIX - DE L'ESCOLA A CASA - EL PEIX A L'ESCOLA

0

L'ART DE MENJAR PEIX

Des d’aquest divendres 19 de maig i fins al dimecres 7 de juny de 2023 es portaran a terme, amb la col·laboració dels equips de monitoratge i cuina de les escoles, diverses xerrades en l’espai de menjador per part d’un pescador/a de la zona. L’objectiu d’aquestes xerrades és donar valor al sector tradicional pesquer del Baix Empordà i seguir apropant el coneixement i el consum de peix a la població de la comarca, especialment entre els infants. Consulteu les escoles on es portaran a terme durant aquesta edició

Aquesta activitat es dur a terme des d'Arrelem - Xarxa Agroalimentària del Baix Empordà i s’emmarca dins del projecte L’ART DE MENJAR PEIX, DIVULGACIÓ I SENSIBILITZACIÓ DEL CONSUM DE PEIX, que dona continuïtat a projectes ja executats en els dos últim anys, com són “EL PEIX A L’ESCOLA” i “DE L’ESCOLA A CASA”

També es portaran a terme altres activitats a diferents espais de la comarca, així com un recurs tecnològic dirigit als infants:

  • Campanyes gastronòmiques: Peix Blau Ganxó a Sant Feliu de Guíxols, les Festes de Primavera a Palafrugell, les Jornades Gastronòmiques de Sèpia i clova a l’Estartit i la Plantada tradicional d’arròs de Pals.
  • Tallers infantils de cuina per a infants de 8 a 12 anys a l’Espai del Peix de Palamós i a l’Aula Gastronòmica de l’Empordà. Cal inscripció prèvia.
  • Recurs tecnològic: una aplicació per a mòbils i tauletes, dirigit a nens i nenes, per tractar aspectes sobre el món de la pesca i les diferents espècies de peixos, des de la vessant de la sostenibilitat. Disponible a partir de setembre de 2023.

Us animem a fer-ne difusió i a participar-hi!


COMENÇA L'ACTIVITAT EDUCATIVA I LÚDICA DEL MEMOPEIX ALS MENJADORS ESCOLARS - CURS 2022/2023

Des de fa unes setmanes ja s'està portant a terme, ens els diferents menjadors escolars gestionats pel Consell Comarcal, una part del projecte DE L'ESCOLA A CASA. Es tracta del joc de memòria MEMOPEIX. Aquest ha estat fet a mida pel projecte, amb il·lustracions de les diferents espècies de peixos que el componen, realitzades especialment per tal d’afavorir l'aprenentatge entre els infants de la comarca. Pretén que els nens i nenes de menjador, d'una manera lúdica, coneguin el peix de la nostra costa i també què implica el seu consum des d'un punt de vista de sostenibilitat. S’hi inclouen 27 parelles de fitxes de joc, així com 27 fitxes descriptives de cada espècie sobre el seu aspecte, on viu, la seva talla i algunes curiositats. S'han entregat dues unitats del joc a cada una de les escoles i, tot i que inicialment s’utilitzen dins l'espai de menjador, amb la implicació de les empreses que presten el servei: Bo i Sa, Servei d'Àpats, SL i Eurest Catalunya, SLU, també restaran al centre perquè els puguin utilitzar durant l'estona lectiva.

Per tal que els equips de monitoratge poguessin posar en pràctica aquesta activitat durant l'espai del migdia, prèviament, se'ls va impartir una formació per orientar-los en les diferents opcions de joc que pot tenir el MEMOPEIX, però també perquè coneguessin el projecte i quin és el seu objectiu.


Per al curs escolar 2022-2023, des del Consell Comarcal del Baix Empordà us presentem el projecte DE L'ESCOLA A CASA, DIVULGACIÓ I SENSIBILITZACIÓ DEL CONSUM DE PEIX A LES FAMÍLIES DEL BAIX EMPORDÀ, que dona continuïtat al projecte “El peix a l’escola”. L’objectiu és donar resposta a un dèficit detectat en el coneixement del peix fresc i dels beneficis del seu consum entre les famílies de la comarca.

“El peix a l’escola” es va portar a terme en l’àmbit dels menjadors escolars dels menjadors escolars dels centres educatius que es gestionen des del Consell Comarcal. Enguany el projecte té per objectiu fer un pas més enllà, desenvolupant una campanya de promoció del consum de peix de proximitat orientada als infants i treballant també en l'àmbit familiar. Per tal de seguir presents a l'escola, s’aportaran materials didàctics per als equips docents i també jocs i activitats pel temps de migdia, en el marc del projecte Temps de Migdia Educatiu al Baix Empordà, impulsat per l’Àrea d’Ensenyament del Consell Comarcal.

El projecte presenta les següents línies de treball:

MALETA PEDAGÒGICA

Des del Grup de Recerca en Educació Científica i Ambiental (GRECA) del Departament de Didàctiques Específiques de la Facultat d'Educació i Psicologia de la Universitat de Girona, s’elabora una proposta didàctica en format de maleta pedagògica, destinada a l'alumnat de Cicle Inicial d'Educació Primària de les escoles de la comarca del Baix Empordà que permetrà abordar aspectes relacionats amb el peix des de la perspectiva de la sostenibilitat. Aquesta unitat didàctica es posarà a disposició de les escoles a través del Centre de Recursos pedagògic.

JOC DE MEMÒRIA

Joc de memòria dissenyat amb il·lustracions atractives per afavorir l'aprenentatge entre els nens i nenes de diverses espècies autòctones de peix, recursos i equipaments del sector amb un enfocament transversal amb l’eix de la sostenibilitat. Compta amb unes targetes que ofereixen informació especialitzada i adequada als infants. Inicialment s’utilitzarà en l’àmbit de l’espai educatiu del menjador i es farà arribar al centre.

DIVULGACIÓ

Xerrades nutricionals dirigides a les famílies de les escoles de la comarca sobre els beneficis que té el consum de peix en l'etapa infantil. Podeu fer la inscripció al botó verd que trobareu a la part superior de la imatge. 

SENSIBILITZACIÓ

Tallers pràctics de cuina per ensenyar a les famílies a cuinar peix fresc de forma variada i divertida, per engrescar els infants a menjar-ne i, a la vegada, apropar el producte pesquer i el seu consum. Podeu fer la inscripció al botó verd que trobareu a la part superior de la imatge.


EL PEIX A L'ESCOLA és un projecte que iniciem aquest curs escolar 2021-2022 i que portem a terme juntament amb l'Àrea de Promoció Econòmica del Consell Comarcal del Baix Empordà per sensibilitzar a infants i a famílies a consumir i conèixer el peix de proximitat.

En el marc d’aquest projecte s’han previst diverses actuacions.

La primera que es realitzarà és una formació dirigida als equips dels diferents menjadors gestionats per l’Àrea d’Ensenyament del Consell Comarcal. Aquesta formació es portarà a terme durant les dues últimes setmanes de setembre i hi participaran al voltant de 150 professionals, entre personal de cuina, auxiliars, equips de coordinació, monitoratge i responsables de les empreses adjudicatàries del servei (Eurest Catalunya, S.L. i Bo i Sa, Servei d’Àpats, SL).

Les formacions es faran en format online i de manera presencial a l’Espai del Peix del Museu de la Pesca de Palamós, i es donaran eines a aquests professionals perquè durant l’espai del migdia, a través de tallers, puguin sensibilitzar i promoure el coneixement i el consum de peix entre l'alumnat del Baix Empordà.

El projecte el Peix a l’Escola s’emmarca dins del projecte Temps de Migdia Educatiu al Baix Empordà, que també impulsem des de l’Àrea d’Ensenyament del Consell Comarcal per potenciar l’educació dins d’aquest espai. Ho fem amb el suport d'un Grup Motor, format per membres de la comunitat educativa de la comarca, les empreses de serveis i de l'Aliança Educació 360, una iniciativa educativa, social i política que promou connectar els aprenentatges que es donen en els diferents temps, espais i recursos de dins i fora dels centres educatius.

Una altra actuació del projecte El Peix a l’Escola és la creació de receptes de peix amb espècies de proximitat, que es faran arribar a les famílies i que aniran acompanyades d’una fitxa tècnica amb informació rellevant sobre aquestes espècies i el seu valor nutritiu. L’objectiu d’aquesta segona actuació és reforçar el treball que es desenvoluparà dins l’àmbit escolar.

En aquest sentit, les empreses adjudicatàries portaran a terme la primera d’aquestes receptes en el menú escolar del dia 15 d’octubre, per celebrar que el dia 16 és el Dia Mundial de l’Alimentació. Aquest dia, no només s’elaborarà una recepta amb peix, sinó que també es posarà en valor el projecte, ja que es desenvoluparà una activitat relacionada amb la promoció de la Dieta Mediterrània com a estil de vida saludable, on el peix també hi té un paper important.

Paral·lelament, l’Institut de Recerca i Tecnologia Agroalimentàries (IRTA) de Monells està executant uns prototips amb peix de proximitat que també tenen per objectiu facilitar el consum de peix a les escoles i que les empreses han valorat positivament de poder-los introduir dins de les seves programacions de menús.

Podeu consultar les receptes i les fitxes tècniques de les espècies de peix que s'han treballat, entre d'altra informació AQUÍ