Colomers

El curs del riu Ter passa molt a prop del nucli de Colomers, que marca el límit municipal de migdia amb Foixà. En aquest punt hi ha una antiga resclosa que recull les aigües del Ter per conduir-les al rec de Sentmenat, el qual segueix en gran part un dels antics braços del mateix riu. Històricament, el rec subministrava energia als diversos molins que hi havia al llarg del seu recorregut, però actualment s'utilitza per abastir d'aigua les nombroses hectàrees de regadiu del Baix Ter. Amb el temps, la resclosa ha format un petit pantà que ha generat un dels indrets més bonics de la comarca, amb una vegetació de ribera molt exuberant. La resclosa va ser reconstruïda uns metres riu avall i entrarà en servei pròximament, juntament amb un pas reservat als vianants i cicloturistes que vulguin conèixer aquest tram del riu Ter.

L'església de Colomers, consagrada a Santa Maria, és d'estil romànic i ha estat restaurada en diferents campanyes. Com en molts altres temples de la comarca, s'hi van fer unes obres de fortificació (probablement als segles XVI i XVII) fruit de les quals són la poderosa torre de defensa ubicada a l'absis semicircular i el matacà de la façana sud.

L'edifici on es troba la Casa de la Vila és conegut popularment com «el castell», nom que fa evident l'origen de la construcció. El conjunt del nucli de Colomers conserva altres edificis nobles, amb façanes i detalls arquitectònics que ens acompanyaran durant la nostra visita.