Corçà

El municipi de Corçà està format per diferents nuclis i veïnats agregats: Corçà, Anyells, Casavells, Matajudaica, Planils i Cassà de Pelràs.

El nucli de Corçà conserva una estructura medieval, tot i que no han quedat restes del castell i les muralles que el defensaven. No obstant això, s’hi han preservat molts altres elements que val la pena conèixer i visitar, com ara les interessants cases del carrer del Mur i el carrer Major, l’església romànica de Santa Cristina (segle XII), al límit del terme de Monells, o bé l’ermita de Sant Sebastià (segle XVIII), situada a la sortida de Corçà en direcció a Anyells.

El veïnat d’Anyells el formen unes quinze masies disperses que es troben ubicades en un paratge de gran valor paisatgístic.

El nucli de Cassà de Pelràs, per la seva banda, s’estén al voltant de l’església de Sant Martí (segle XII), que tot i ser d’estil romànic va patir algunes modificacions posteriors. Cal destacar que la pedra utilitzada en la construcció de les edificacions és volcànica, ja que en la zona n’hi ha un important aflorament.

Casavells s’aglutina entorn de l’església romànica de Sant Genís, edificada al segle XII. Des d’aquest indret s’obté una magnífica panoràmica del pla de Belleses. El petit poble de Matajudaica està dominat per l’església de Sant Joan.