Foixà

El municipi de Foixà està format per cinc veïnats o nuclis. El primer és el veïnat situat al voltant de l’església parroquial de Sant Joan, del segle XVI. L’altre nucli important és el de la Vila, ubicat just al punt on s’enlaira el castell, que ofereix una gran vista panoràmica de la plana empordanesa i fou l’origen d’un dels llinatges més importants de Catalunya. El camí que uneix el barri de l’Església amb el de la Vila passa prop d’una creu que marca l’indret on, l’any 1396, el rei Joan I, mentre estava de cacera, va patir un accident que el duria a la mort.

El municipi de Foixà inclou el veïnat de Cuells, format per un grup de masies disperses. Dins el mateix terme també es troben situats dos petits pobles més: la Sala i Sant Llorenç de les Arenes.

La Sala té una església parroquial consagrada a Santa Maria. Malgrat les seves dimensions reduïdes, el nucli està dividit en dos petits veïnats clarament diferenciats: la Sala de Baix, aglutinada al voltant de l’església, i la Sala de Dalt, formada per un grup de masos.

El poble de Sant Llorenç de les Arenes està situat vora la riba del Ter, i deu el seu nom a les grans extensions de sorres provinents del Ter que ocupen les rodalies. Fa unes dècades es van fixar les dunes amb pins per tal d’evitar que la sorra fos arrossegada per la tramuntana.