Fontanilles

El terme de Fontanilles comprèn els nuclis de Fontanilles, com a cap de municipi, i Llabià, i limita amb Gualta, Ullà, la Tallada d’Empordà, Torroella de Montgrí, Pals, Palau-sator, Ullastret i Serra de Daró.

Gairebé tot el municipi està format per una plana al·luvial, menys a la banda de ponent, on s’eleven suaus turons al cim dels quals es van edificar els dos pobles.

Llabià està situat en un lloc enlairat, a la serra que envolta l’antic estany d’Ullastret. El nucli del poble culmina en una església romànica dedicada a sant Romà, que es construí entorn dels segles XII-XIII i que consta d’una sola nau amb absis semicircular i volta apuntada.

El poble de Fontanilles està ubicat al cim de dos turonets. A l’extrem nord hi ha l’església, i al cim de la banda de migdia hi ha les ruïnes de l’antic castell medieval. Entre ambdós turons s’escampen desordenadament diferents masies i casalots que acaben de donar forma al poble.

L’església de Fontanilles està dedicada a sant Martí i és d’estructura romànica, malgrat que s’hi afegiren altres dependències al llarg dels segles que amaguen la forma inicial de l’edifici. Les restes del castell medieval són anomenades popularment “el Castellot”, i a la seva part superior encara es pot veure el basament d’una torre circular.