Forallac

Forallac, amb una extensió de 49,97 km2, es troba entre el riu Daró i les Gavarres i està format pels nuclis de Fonteta, Peratallada, Vulpellac, Canapost, Fitor, Santa Susanna de Peralta i Sant Climent de Peralta.

El poble de Fonteta està situat en els darrers contraforts del massís, on les belles cases dels segles XVI-XVIII envolten l’església. Des d’aquí es poden iniciar fàcilment els itineraris que porten als boscos i les muntanyes de l’espai protegit de les Gavarres i conèixer les interessants mostres arquitectòniques i etnològiques que antigament van convertir l’indret en un lloc de notable vitalitat –l’església romànica de Santa Coloma de Fitor, els grans masos que abans explotaven el territori, pous de glaç, fonts...–, o bé resseguir els senders que porten fins als sepulcres megalítics que durant segles s’han conservat en aquests paratges.

Baixant a la plana, trobem els petits nuclis de Sant Climent de Peralta i Santa Susanna de Peralta, on sembla que el temps s’hagi aturat. No us perdeu les seves festes anuals del Segar i el Batre i de la Carbonera, oficis avui desapareguts.

A Vulpellac sobresurt el magnífic castell dels segles XIII-XVI. L’església, que hi està adossada, antigament n’era la capella. A prop hi ha el poble de Canapost, amb un bell temple romànic dedicat a sant Esteve. En un paratge amagat del terme es poden visitar els sorprenents Clots de Sant Julià, unes curioses pedreres que s’explotaven en l’antiguitat. Peratallada és una altra de les joies del municipi. El poble emmurallat ha conservat la seva estructura medieval original. A l’interior, el castell, amb la seva torre de l’homenatge, i l’església romànica de Sant Esteve presideixen els carrers i les places que formen la població. El nucli antic està ple de restaurants que han aprofitat la bellesa arquitectònica dels casals per ubicar-hi el seu negoci. A Peratallada se celebren interessants mercats artesans on podreu tastar i adquirir els productes locals. I en el bell escenari del castell, podreu gaudir de concerts de música en un marc incomparable.