La Pera

El municipi de la Pera està format pel cap de municipi, els nuclis agregats de Púbol i Pedrinyà i el veïnat de Riuràs.

La Pera es troba a la part més baixa i al centre de la vall, enlairat, com molts altres pobles del Baix Empordà, en un pujol de forma arrodonida. El conjunt de la població, amb les cases esglaonades als vessants del turó i la silueta del campanar gòtic dominant la part superior, té un gran atractiu. Conserva el traçat urbà d’origen medieval, amb carrerons estrets i curioses raconades.

Al punt més alt i al bell mig del nucli de la Pera hi ha l’església de Sant Isidor. Iniciada a la fi del segle XVI, va ser bastida al llarg del XVII en estil goticorenaixentista, que encara perdurava. La façana actual és el resultat de les reformes posteriors a la Guerra Civil. L’absis de l’església és de planta hemidecagonal, i l’interior, d’estructura gòtica.

Púbol, nucli agregat de la Pera, es troba a 1 km del cap de municipi. Presenta un aspecte feudal, amb el castell i l’església a l’indret més prominent dominant els edificis agrupats, entre els quals hi ha restes del recinte fortificat. La vida d’un personatge famós ha quedat vinculada al nucli de Púbol: el seu castell, construït entre els segles XIV i XVI, fou adquirit pel pintor Salvador Dalí, que hi va fer llargues estades durant els seus darrers anys de vida i hi donà sepultura a la seva esposa Gala. Actualment, el castell s’ha convertit en la Casa-Museu Castell Gala-Dalí, perfectament visitable com la resta de museus que pertanyen a la Fundació Gala - Salvador Dalí.

L’altre nucli de població és Pedrinyà, on destaca l’església romànica dedicada a Sant Andreu.