Palafrugell

Palafrugell, amb una història que es remunta al segle X, és el municipi més poblat de la nostra comarca.

El poble va créixer al voltant de l’antic castell medieval, del qual avui dia no en resta gairebé cap vestigi. El nucli antic, tanmateix, conserva encara ara el seu traçat urbanístic medieval, encapçalat per l’església de Sant Martí i format per tot de carrers i carrerons que configuren un gran centre comercial. El màxim desenvolupament de la vila es produí a finals del segle XVIII amb l’inici de la producció de taps de suro, fet que es palesa actualment en l’arquitectura local, amb les fàbriques de suro i els edificis modernistes de l’època. Al Museu del Suro podreu conèixer més a fons aquesta indústria. A part del nucli principal, formen part del municipi els nuclis costaners de Calella, Llafranc i Tamariu, antics barris de pescadors que s’han convertit en importants enclavaments turístics per la bellesa de la seva situació i per la infraestructura de què disposen: allotjaments de tot tipus, restaurants, activitats diverses... Aquests nuclis, que han crescut al voltant de les cales, han sabut preservar la seva tradició marinera. Així, a l’estiu hi podreu gaudir de les cantades d’havaneres, entre les quals una de les més esplendoroses és la de Calella.

Un altre lloc emblemàtic és el cap de Sant Sebastià, amb el far, l’ermita i les restes d’un poblat ibèric. Ben a prop, a Calella, també podreu visitar el castell i jardí botànic de Cap Roig, situat en un paratge d’increïble bellesa. Ja a l’interior del municipi, el nucli de Llofriu guarda la casa pairal de Josep Pla. A la Fundació Josep Pla, ubicada al centre de Palafrugell, es pot visitar una interessant exposició permanent sobre l’escriptor.

Cada diumenge se celebra un mercat setmanal on trobareu tot el que desitgeu, sense oblidar, però, el mercat diari de fruites, verdures, carn i peix.

Al juny, finalment, no us podeu perdre les celebracions de les Festes de Primavera, presidides per la gran desfilada de carrosses.