Pals

La situació del poble de Pals, enlairat en un turó, es deu als abundants aiguamolls i zones pantanoses que antigament envoltaven la població. El municipi està format per la vila de Pals, els Masos de Pals i la Platja de Pals.

La vila és un recinte emmurallat restaurat i molt ben conservat que data de l’època medieval. De l’antic castell, només se’n conserva la Torre de les Hores, bell exemple de torre romànica de fortalesa. En tot el nucli podreu admirar així mateix diversos edificis gòtics, com l’actual Casa Museu d’Arqueologia Subaquàtica Ca la Pruna –allotjada en un casal fortificat dels segles XV-XVI amb dues torres– i l’església de Sant Pere.

Disseminats per tot el municipi hi ha un gran nombre de masos fortificats i torres de guaita dels segles XVI-XVIII, així com el vell edifici del Molí de Pals.

Pals és, a les nostres contrades, la vila de l’arròs per excel·lència. El conreu d’aquest cereal, tot i haver estat abandonat i reprès diverses vegades al llarg de la història, actualment es manté amb força.

A la zona dels Masos de Pals, partint de l’antic nucli encapçalat per l’església de Sant Fructuós, s’han desenvolupat diverses urbanitzacions aprofitant els suaus turons coberts de pins que s’endinsen cap a la platja. Una de les imatges típiques de la nostra costa és la gran platja de Pals, de 3,5 quilòmetres i molt oberta, amb les illes Medes al fons. La seva especial orografia la converteix en una zona ideal per a la pràctica de determinats esports nàutics, com ara el surf de vela.

A Pals se celebren nombrosos mercats, festes, fires i concerts, així com, per Nadal, un pessebre vivent que adquireix un encant especial gràcies al bonic entorn que ofereix el nucli antic.