Sant Feliu de Guíxols

Sant Feliu de Guíxols és el municipi litoral situat més al sud de la nostra comarca i limita amb la comarca de la Selva.

La ciutat ha crescut ordenadament enfront de la badia que formen la muntanya de Sant Elm al sud i el turó del Molí de les Forques al nord. Inicialment es desenvolupà entorn del bell monestir benedictí, del qual ja es tenen notícies des del segle X; aquest edifici, d’estil romànic i molt ben conservat, destaca especialment per la Torre del Fum, la Torre del Corn i la Porta Ferrada.

La història, a més, ens ha deixat bells exemples d’arquitectura modernista i colonial –les cases d’indians–, el passeig marítim, els Banys de Sant Elm, el Casino dels Nois...

Actualment, Sant Feliu és una ciutat important que ha orientat la seva economia cap al comerç i el turisme. L’activitat portuària també es manté molt activa gràcies a una important flota de pescadors.

Des de la ciutat podreu visitar el nucli litoral de Sant Pol i la costa sud, integrada per tot un rosari de cales tranquil·les i de gran bellesa que formen part del massís de Cadiretes. En un promontori rocós sobre el mar s’aixeca el santuari de Sant Elm, que ofereix àmplies vistes de la zona. Un altre punt d’interès és el paratge de Pedralta, on la natura ha modelat una curiosa estructura amb un gran bloc de pedra basculant.

La via del carrilet –tren de via estreta que arribava fins al municipi i feia la ruta des de Girona– ha estat adaptada com a via verda per poder practicar el cicloturisme amb tranquil·litat, i enllaça amb la ciutat de Girona per una banda i amb la resta de la xarxa de cicloturisme del Baix Empordà per l’altra.

Sant Feliu disposa d’una àmplia oferta d’activitats culturals, històriques, esportives, etc. per passar uns dies de vacances amb tot tipus de serveis i diversions. De la gran quantitat d’actes lúdics i culturals que s’organitzen al municipi, cal destacar-ne el Festival Internacional de Música de la Porta Ferrada.