Vall-llobrega

El municipi de Vall-llobrega es troba situat als peus de les muntanyes de les Gavarres i, alhora, molt a prop del mar.

El Raval de Baix o Raval de Mar és al bell mig de la part baixa de la vall i constitueix el centre del municipi: aquí es concentren l’església de Sant Mateu, la rectoria, les antigues escoles i l’ajuntament. Les seves cases, dels segles XVII i XVIII, s’arrengleren longitudinalment a una banda del camí.

L’església de Sant Mateu de Vall-llobrega, l’actual parròquia del Raval de Baix, és d’una sola nau amb dues capelles laterals i capçalera poligonal. Les ruïnes de l’església vella de Sant Mateu es localitzen en un replà a la capçalera de la vall, a menys de 2 km al nord-oest del Raval de Dalt. Aquesta església romànica, segurament del segle XI, es devia abandonar quan es construí la parròquia nova al Raval de Baix.

Des del pla de Vall-llobrega surten camins i corriols solitaris que permeten enfilar-se pels primers puigs i serres de les Gavarres, cap al sector de Fitor. A mesura que es guanya altura es va obrint una excel·lent perspectiva sobre la plana mentre, a segona línia, no gaire lluny, la cinta del mar es fa cada cop més ampla. El topònim del municipi deriva del nom llatí Vallis Rubrica, que significa «vall roja» (o «vall de terra roja»).