Verges

La vila de Verges es troba situada damunt d’una petita elevació a la vora esquerra del Ter, envoltada per terres de conreu, pel rec del Molí de Bellcaire i per les arbredes properes al riu. Antigament, el nucli medieval de la població, amb el castell i l’església al centre, era circuït de muralles que, en una bona part, han perviscut fins als nostres dies.

L’església parroquial de Sant Julià, també dedicada a santa Basilissa i emplaçada al centre de la vila medieval, conserva l’absis semicircular i la meitat oriental de la nau de l’antiga església romànica.

El castell era situat a migdia de l’església, al lloc que avui dia ocupen les escoles i la Casa de la Vila, i a la plaça que hi ha al davant. Cal remarcar, per la seva importància, les restes de les muralles i torres de finals de l’edat mitjana que havien fortificat la població.

La nit del Dijous Sant, a Verges se celebra una representació teatral popular de gran interès protagonitzada per un bon nombre de veïns del poble. Els carrers i les places de la vila es converteixen aquella nit en l’escenari d’una antiquíssima versió de la Passió i la processó del Dijous Sant, seguida cada any per milers de visitants. Un dels moments més esperats de la nit l’anuncia el so rústic i monòton d’un gran timbal. Cinc personatges surten aleshores de la foscor i executen la Dansa de la Mort, amb tot un seguit de referències al pas ineludible del temps i a la brevetat de la nostra existència. Entre totes les tradicions de la comarca, aquesta dansa d’origen medieval és, sens dubte, un dels tresors més preuats. El dimarts de carnestoltes se celebra la Festa de la Sopa, àpat popular integrat en les festes carvanalesques.