Festes Majors

Les festes majors se celebren en honor del sant patró del poble. Per regla general sol haver-hi la festa major, dedicada al sant principal, i la festa petita, dedicada a un sant secundari. La festa major és una manifestació d’alegria: es convida tota la parentela, es menja i es beu tot allò tan bo que preparen les mares i les àvies, i s’assisteix a tots els actes: la missa, el ball, les sardanes...
Aquests són els ingredients principals de la majoria de festes majors:

  • Les sardanes: La dansa catalana per excel·lència no pot faltar mai a les nostres festes. Diverses vegades durant el dia, la cobla (l’orquestra que interpreta les sardanes) se situa a la plaça major i toca diferents peces mentre els balladors s’apleguen per dansar, comptant i unint les mans tots alhora.
  • El ball: Al capvespre o a la nit comença el ball. S’hi toquen pasdobles, valsos, salsa i totes les cançons que estiguin de moda en aquell moment, i se sol allargar fins a la matinada.
  • La cercavila: Aquesta rua divertida i alegre recorre els carrers del poble acompanyada de la música dels grallers. Als pobles que en tenen, els gegants surten a ballar, juntament amb els capgrossos, els nans, els cavallets..., i tot el poble els segueix cantant i ballant.
  • El correfoc: És l’espectacle de foc més temut. Quan arriba la nit, els dimonis i els dracs corren traient foc per la boca i la cua, empaiten la gent pel poble i intenten espantar-los.

Cada festa major té les seves particularitats i es completa amb actes d’allò més variats, com ara menjars populars, concursos de botifarra (joc de cartes), jocs per a la mainada, cantades d’havaneres, etc.