Patrimoni arquitectònic

El Baix Empordà és un lloc excel·lent per conèixer el megalitisme, concentrat en paratges molt bells de les Gavarres i l'Ardenya, i també l'estil romànic, que s'hi troba representat a través dels diversos monuments escampats per la nostra geografia. Però arreu de la comarca, l'empremta més forta l'ha deixat l'arquitectura gòtica, mostra de la qual són castells, pobles emmurallats, esglésies... La bona conservació dels nostres nuclis urbans i el seu caire agrícola han contribuït a preservar gairebé intactes els grans exemples de la cultura popular local: les masies i els pobles de pescadors.

Mentre que, en general, el Renaixement i el barroc no tenen gaire representació al nostre paisatge, sí que hi resten mostres molt interessants del modernisme, ja sigui en fàbriques, en edificis d'indians o en casinos.

Atès que una de les principals motivacions dels nostres ajuntaments és la rehabilitació i conservació del patrimoni, l'arquitectura contemporània dels arquitectes del nostre segle es troba més present en l'obra privada que no pas en la pública.

El patrimoni arquitectònic d'un país és fruit de la història i també de la casualitat. Així, al Baix Empordà podreu veure com els períodes històrics més estables hi han deixat una empremta forta, mentre que altres èpoques han passat arquitectònicament més desapercebudes. Però el que sí que hem de tenir clar és que aquest patrimoni s'ha de conservar i protegir, ja que forma part del nostre passat.