- Inici>
- El Baix Empordà>
- Patrimoni arquitectònic>
- Patrimoni arquitectònic
Patrimoni arquitectònic
El Baix Empordà us ofereix la possibilitat de seguir un itinerari historicoarqueològic molt ampli. Així, els vestigis de la prehistòria els podreu veure als museus locals o a les coves del massís del Montgrí on foren trobats, però també visitant els màgics monuments megalítics de les Gavarres i l’Ardenya, situats majoritàriament en punts amb excel·lents vistes de la plana empordanesa. Els indigets, per la seva banda, ens deixaren la gran ciutat ibèrica d’Ullastret i diversos poblats (Castell de la Fosca a Palamós, Sant Sebastià de la Guarda a Palafrugell...), mentre que els romans es troben representats a la vil·la del Pla de Palol, a Platja d’Aro, avui dia restaurada.
Les restes més destacables de l’època preromànica es concentren a la zona de les Gavarres, en pobles com, per exemple, Sant Coloma de Fitor o Sant Feliu de Boada. A la nostra comarca també podreu visitar edificis romànics de gran bellesa, com els monestirs de Sant Feliu de Guíxols i Sant Miquel de Cruïlles o el castell palau de la Bisbal, i una multitud de petites esglésies romàniques que trobareu escampades per tot el territori: Sant Joan de Bellcaire, Sant Andreu de Pedrinyà, Sant Pau de Fontclara...
Però com veureu de seguida, l’empremta més visible que conserven les nostres terres és la de l’època gòtica. Els pobles fortificats –Ullastret, Peratallada, Pals i Monells, entre altres–, amb el seu castell o torre, els carrers estrets i els mil i un detalls de les cases, us transportaran a l’època dels cavallers, que també podreu reviure al castell del Montgrí, el castell palau de Bellcaire i el de Peratallada o l’església de Sant Genís de Torroella, de façana barroca.
Al llarg de la costa s’alcen les torres de guaita o de moros que protegien el litoral, construïdes als segles XVI i XVII. Rodones o quadrades, més grans o més petites, formant part d’un mas o bé totalment aïllades, són moltes les que han perdurat fins a l’actualitat. Les zones on se’n troben més són els municipis de Torroella, Palafrugell, Begur, Calonge i Palamós. Aquí se situa també la majoria de les grans masies fortificades, amb finestres i portes adornades amb detalls neogòtics i barrocs, grans voltes i portalades que us aportaran una magnífica mostra de l’arquitectura popular de les nostres terres.
El Renaixement i el barroc no van tenir una implantació gaire notable en la nostra arquitectura, tot i que se n’han conservat diverses mostres: entre els testimonis del Renaixement destaquen la portalada de l’església de Sant Isidor de la Pera o la remodelació del castell de Vulpellac, i pel que fa al barroc, l’església de Santa Maria de la Bisbal o la de Sant Martí de Palafrugell.
Prop del mar, situats sovint al costat d’una caleta, trobem petits barris de cases emblanquinades que conserven el seu aire mariner original, com ara Calella de Palafrugell, Llafranc, Tamariu, sa Tuna, sa Riera... En origen, les casetes dels pescadors eren molt senzilles: constaven d’un garatge als baixos, destinat a aixoplugar les barques, i d’unes quantes habitacions de petites dimensions al primer pis. Moltes han estat condicionades com a casa d’estiueig, tot i que han conservat tot el seu encant.
Els indians ens han deixat els seus grans casals, barreja de la tradició de les cases antillanes i bonics detalls modernistes, amb exemples de primera línia que podreu observar sobretot a Sant Feliu de Guíxols i a Begur.
El modernisme, amb un llegat molt dispers a les nostres terres, es troba representat en edificis com el Casino dels Nois i Can Malonis, a Sant Feliu de Guíxols, el Cinema Mundial de la Bisbal (l’actual biblioteca municipal), la fàbrica Armstrong de Palafrugell (Can Màrius), etc. Les belles cases d’estiueig de la platja de Sant Pol, a Sant Feliu, i les de s’Agaró són, per la seva banda, una mostra excel·lent de la difusió del noucentisme a la nostra comarca.
L’arquitectura contemporània també es fa visible arreu del Baix Empordà, tot i que aplicada en la majoria de casos a construccions particulars. En aquest sentit, cal destacar el Parador d’Aiguablava, a Begur, i els apartaments de Cap sa Sal.
Al llarg d’aquest segle, els pobles de la costa han habilitat els seus antics passeigs marítims, que us permetran gaudir de la proximitat del mar mentre camineu tranquil·lament i on trobareu una àmplia oferta de restaurants, bars i paradetes: és el cas de localitats com Platja d’Aro, l’Estartit, Palamós i Sant Feliu de Guíxols.