El Consell Comarcal del Baix Empordà es va constituir el 9 de març de 1988 d’acord amb la llei d’Organització Comarcal de Catalunya 6/1987, de 4 d’abril. Va néixer amb el propòsit de convertir-se en una eina de servei als municipis que permetés la vertebració i el desenvolupament de la comarca.
Des d’un primer moment es va treballar per tal de crear un organigrama que permetés consolidar les competències i transferències provinents de la Generalitat de Catalunya i la Diputació. En la mateixa línia, es van anar establint col·laboracions i acords amb els municipis de la comarca, per tal de prestar-los serveis. Al llarg d’aquests anys s’ha consolidat com una administració de referència en la prestació de serveis tant a les persones com als ens locals, en especial els més petits i dotats de menys recursos econòmics.
El 26 de juliol de 1998 es van inaugurar les noves dependències centrals, emplaçades a l’emblemàtic edifici de Can Salamó de la Bisbal d’Empordà. A aquest equipament se n'han afegit d’altres com els situats al carrer Torrent del Raig, la Plaça Joan Carreras Dagas i al carrer dels Roures de Forallac, i oficines a Begur, Palamós, Calonge i Castell-Platja d’Aro.
El catàleg de serveis que presta el Consell Comarcal del Baix Empordà al conjunt de municipis i població de la comarca és molt ampli i divers. Entre altres aspectes significatius, es pot destacar que des de l’Àrea de Sostenibilitat i Acció Climàtica es gestiona la recollida selectiva que es fa per mitjà dels contenidors de vidre, paper, plàstic i fracció orgànica; des de l’Oficina de Recaptació es porta a terme el cobrament de les taxes i impostos de la major part de municipis de la comarca; des de Turisme es gestiona la promoció turística, les xarxes de cicloturisme, BTT i senderisme; des de l’àrea de Joventut s’executa el Pla Comarcal de Joventut i es coordina la Taula Comarcal de Joventut; des de l’Oficina Tècnica, s’ofereix als municipis assessorament i suport directe en matèria urbanística i actes subjectes a llicència, redacció de projectes, llicències d’activitats, certificacions d’obres, etc.
També es poden ressaltar la importància de les polítiques actives d’ocupació que es porten a terme des de l’Àrea de Promoció Econòmica; el servei al ciutadà i als comerços que es dona des de l’Oficina Comarcal d’Informació al Consumidor (OCIC) o l’Oficina d’Habitatge.
També és molt important la feina que es fa des de l’Àrea de Benestar i Família, des d’on a part de la gestió dels serveis socials d’atenció primària de l’EBASP del sector 1 de la Bisbal d’Empordà, es gestionen programes com el Pla Comarcal d’Integració, el Programa de Suport a les Víctimes de la Violència de Gènere i altres serveis especialitzats que trobareu en aquesta web.