Contacte
Consell Comarcal Baix Empordà

c/ Tarongers, 12 (Can Salamó)
Tel. 972 642 310
Fax 972 641 003
Horari: dll-dv de 9h a 14:00h
consell@baixemporda.cat


FEBRER 2015 - ENTREVISTA A MARCO SANGIORGIO, PRODUCTOR DESTACAT DE LA COMARCA

En el marc de l’AODL Agroalimentària i restauració de Promoció Econòmica i Turisme del Consell Comarcal, realitzem entrevistes a productors i agents destacats de la comarca per tal de fer difusió de la riquesa agroalimentària de la nostra comarca.

Hem entrevistat Marco Sangiorgio, el propietari d’Arboreco, un viver de varietats tradicionals de fruiters, ubicat a Cruïlles, en funcionament des del 2006. En Marco és un italià instal•lat a l’Empordà. A Itàlia va estar treballant en l’àmbit del medi ambient, sobretot en associacions ecològiques realitzant campanyes de sensibilització. A poc a poc es va anar especialitzant en l’agricultura ecològica, per exemple fomentant els horts i els fruiters a les escoles.

Per què s’han de preservar les varietats locals?
I per què les hem perdre? Són part del nostre entorn, del nostre patrimoni agrobotànic i cultural (gastronomia i usos etnobotànics). I alhora per conservar el patrimoni genètic i cultural.

Com evoluciona l’interès cap als fruiters de varietats locals?
L’interès cap a les varietats locals va augmentant a mesura que va augmentant la consciència cap a la sostenibilitat i l’ecologisme. Petits agricultors comencen a comercialitzar la fruita en les seves cistelles de verdures setmanals.

Que en destacaries?
Són varietats rústiques, generalment més fortes i adaptades a la nostra climatologia, fet que facilita el seu manteniment. Solen ser menys productives però tenen menys malalties. Ara bé, cada varietat té les seves pròpies característiques.

Motius per plantar-los als nostres patis del restaurant o casa?
Per estètica, com a arbres ornamentals; com un espai comestible; per difondre el nostre patrimoni, o per difondre les curiositats de l’Empordà.
Ara bé. S’ha de tenir paciència, i esperar uns 3 anys a tenir una mica de producció, ja que al principi s’ha de prioritzar el bon creixement de l’estructura de l’arbre.

Curiositats?
La poma del ciri es col•loca a l’armari per fer bona olor a la roba. La varietat de poma de “relleno” del tradicional plat empordanès. Hi ha pomes i peres que es cullen a l’estiu i permeten la desestacionalització.

El nom més original?
El colló de frare! És una varietat de pruna de l’Empordà.

 


Consell Comarcal del Baix Empordà
C/Tarongers, 12 · 17100 La Bisbal d'Empordà
Tel. 972 642 310
consell@baixemporda.cat

Aquest lloc web fa servir cookies. Si hi segueix navegant considerarem que n’està acceptant el seu ús. Més informació sobre les cookies