Contacte
Consell Comarcal Baix Empordà

c/ Tarongers, 12 (Can Salamó)
Tel. 972 642 310
Fax 972 641 003
Horari: dll-dv de 9h a 14:00h
consell@baixemporda.cat


JULIOL 2020 - XARXA ENTITATS CULTURALS

Es crea la Xarxa d’Entitats Culturals del Baix Empordà

 

Aquesta xarxa vol donar a conèixer les activitats programades per les organitzacions i entitats a través d’una agenda comarcal on tothom hi pugui tenir cabuda.

 

La cultura es troba present com a element transversal a la majoria dels Objectius de Desenvolupament Sostenible de la UNESCO establerts per l’Agenda 2030 de les Nacions Unides i això afecta a totes les situacions de la vida de les persones i del territori. El Consell Comarcal del Baix Empordà té marcats aquests ODS com a propis, i és per això que es vol crear la Xarxa d’Entitats Culturals del Baix Empordà.

A través de l’àrea de Cultura i Patrimoni,  es vol crear amb les entitats culturals de la comarca un espai de relació i col·laboració a través d’accions d’assessorament, col·laboracions i difusió de les activitats culturals pròpies de les entitats. Aquest espai constituirà la Xarxa d’Entitats Culturals del Baix Empordà.

Per a la consellera de cultura Agnès Gasull: “En els darrers mesos, més que mai, s'ha fet evident que la cultura cura. Que la cultura és una part imprescindible a les nostres vides. Sense la cultura no es pot entendre la nostra societat. Potenciar la cultura és potenciar també l’economia.”  

El Baix Empordà té una diversitat cultural que es reflecteix en el gran nombre d’associacions que fomenten des de les festes més tradicionals (geganters, grallers, colles sardanistes, correfocs, cultura popular...) fins a d'altres més relacionades amb la cultura contemporània com són les activitats relacionades amb la música, el teatre, la dansa, la màgia, la fotografia...

Sobre les entitats culturals Gasull ha destacat que “és important ressaltar i posar en valor que la comarca és coneguda per tenir molts grups musicals de primera línia (tant professionals com amateurs), i  sempre hem tingut molt bon planter i talent, musicalment parlant.”

A la comarca hi ha una bona quantitat d'entitats que s'hi dediquen de manera professional, i també n’hi ha una bona part no professionalitzada. Són aquestes dues vessants les que en la majoria dels casos organitzen, coordinen i desenvolupen la gran oferta d’activitats culturals de que gaudeix la comarca. Moltes d’aquestes entitats no professionals no disposen de prou capacitat per difondre les activitats que realitzen o d’altres que desconeixen com associar-se i poder optar a diferents línies d’ajuts que organismes com la Generalitat de Catalunya o la Diputació de Girona tenen en les seves convocatòries anuals. És en aquestes entitats on des del Consell Comarcal es vol fer més incís a través de l’assessorament puntual, tot ajudant-los a fer difusió de les activitats que realitzin. 

Actualment a la comarca del Baix Empordà hi ha comptabilitzades més de 246 entitats culturals no professionals i en actiu, repartides en diferents àmbits com són el teatre, corals, grups de percussió o batucades, audiovisuals, cultura popular, havaneres, de cinema, fotografia, lectura, etc; i més de 24 entitats juvenils. 

Per a la consellera de cultura Agnès Gasull “la cultura l’hem d’entendre com una eina de transformació que crea vincles entre les persones. Ens ajuda a identificar-nos, per afinitats, interessos, inquietuds... i a que s’identifiquin tots els col·lectius com a societat,” Ha afegit també que la cultura “ajuda a entendre altres cultures, a respectar-les i valorar-les i a establir-hi lligams que permetin interactuar i intercanviar experiències”. 

La Xarxa d’Entitats Culturals de la comarca del Baix Empordà vol ser un agent imprescindible per integrar persones i ajudar-les a gaudir en plenitud de la cultura. A més, també ha de ser un actor rellevant pel que fa l’àmbit turístic, en tant que la comarca rep un alt nombre de turistes que s’apropen al territori per gaudir de l’arquitectura, l’oferta cultural, els festivals, el patrimoni natural, etc. Mitjançant aquesta xarxa es vetllarà perquè la oferta sigui rica i sostenible.

Així en aquest projecte s’hi troben 4 objectius genèrics destacats:

-        Col·laborar amb les entitats públiques i privades de caire cultural, ubicades a la comarca, que tinguin com a finalitat portar a terme activitats relacionades amb el món de la cultura i l’impuls de les activitats culturals a la comarca.

-        Visibilitzar les iniciatives i projectes de les entitats que formin part de la Xarxa potenciant i enfortint la dimensió cultural d’aquestes.

-        Promoure actuacions i experiències que reforcin la cohesió ciutadana i els valors culturals com un valor afegit.

-        Treballar pel foment cooperatiu entre les mateixes entitats i la resta d’agents del territori. En definitiva, fer xarxa.

 

D’altra banda hi ha 3 objectius específics que són:

-        Fomentar la cohesió social i la participació ciutadana.

-        Oferir assessorament presencial i gratuït en la gestió de sol·licituds i justificacions amb un màxim de 5 hores a l’any. En cap cas, es tramitaran les sol·licituds o justificacions des del Consell Comarcal del Baix Empordà.

-        Fer difusió, comunicació i convocatòria de rodes de premsa quan sigui convenient, de les activitats culturals que realitzen les entitats i associacions culturals adherides a aquest conveni pels canals propis del Consell Comarcal del Baix Empordà i altres que escaiguin. Agenda comarcal cultural a l’espai web del Consell Comarcal.

 

Amb tot, el president del Consell Comarcal del Baix Empordà, Joan Manel Loureiro afegeix que “una societat més culta i cohesionada és també una societat més oberta i disposada a interrelacionar-se, per això creiem que aquesta Xarxa és tan necessària, hem d’estar al costat de la cultura”.

Per millorar la xarxa i fer-la créixer any rere any, anualment es realitzarà una memòria tècnica de les accions realitzades. 

Consell Comarcal del Baix Empordà
C/Tarongers, 12 · 17100 La Bisbal d'Empordà
Tel. 972 642 310
consell@baixemporda.cat

Aquest lloc web fa servir cookies. Si hi segueix navegant considerarem que n’està acceptant el seu ús. Més informació sobre les cookies