Contacte
Consell Comarcal Baix Empordà

c/ Tarongers, 12 (Can Salamó)
Tel. 972 642 310
Fax 972 641 003
Horari: dll-dv de 9h a 14:00h
consell@baixemporda.cat


JULIOL - PROJECTE EDUCACIÓ 360

Educació 360 per donar un pas endavant en la qualitat del servei de menjador del Baix Empordà

 

El Consell Comarcal vol millorar el servei dels menjadors escolars que actualment es gestionen a les escoles públiques de la comarca i d’alguns menjadors de llars d’infants.

Dilluns, 27 de juliol del 2020

Actualment el Consell Comarcal del Baix Empordà gestiona els menjadors escolars de les escoles públiques de la comarca. Per tal de fer un pas endavant en la qualitat del servei de menjador es vol contribuir a l’educació d’infants i joves sota el principi d’equitat i d’igualtat d’oportunitats durant el temps del menjador.

Per una banda es vol millorar el servei pel que fa als menús i els aliments que s’utilitzen. Aquest és un aspecte que ja es treballa des de les comissions de menjador de cadascuna de les escoles on es reuneixen representants del Consell, de les escoles i de les empreses de càtering, i vol seguir-se potenciant per oferir més qualitat en els menús oferts. 

D’altra banda es volen millorar els aspectes educatius. Aquesta millora qualitativa començaria a treballar-se de cares al curs vinent 20-21. L’objectiu és introduir una millora educativa en el temps-espai de menjador escolar amb la participació de tots els actors: escoles (Direccions, professorat, associacions de pares i mares, alumnat), Ajuntaments, Empreses de càtering i el mateix Consell. 

Després de conèixer el projecte de l’Aliança Educació 360, es va creure oportú aplicar alguns punts del seu manifest al projecte propi:

-       Els nois i noies han d’aprendre en tots els espais de la seva vida quotidiana, tot proposant una perspectiva global de l’educació que té en compte que s’aprèn i s’educa arreu.

-       S’eduquen els infants i joves en tots els seus temps, al llarg i a l’ample de la vida. Tenint en compte que el temps no lectiu dins l’escola representa més d’una tercera part de la jornada, que les vacances escolars suposen una quarta part de la vida d’un infant i que els caps de setmana tenen un munt de possibilitats, el manifest d’ ”Educació 360, Educació a temps complet” afirma que si situem l’infant i el jove al centre del procés educatiu ens n’hem d’ocupar en tots els seus temps virtuals.

-       Les oportunitats educatives d’arreu són cabdals en l’itinerari personal, per això es proposa ajudar a les persones a fer un recorregut de forma personalitzada en funció dels interessos i capacitats de cadascú.

-       Garantir el procés educatiu és també alinear i connectar els aprenentatges, per tal que els espais no lectius de l’escola i l’institut formin part del Projecte Educatiu del Centre i que allò que s’aprén fora dels centres educatius sigui reconegut i hi estigui connectat.

-       L’equitat és el principal repte en l’accés a les noves oportunitats educatives, tot apostant per garantir l’equitat i la igualtat d’oportunitats en els espais i l’educació no formal. 

-       Convertir l’educació dels espais i temps no lectius en política pública, proposant que més enllà de les bones experiències, la política educativa transcendeixi l’ensenyament reglat i garanteixi més i millors oportunitats per a tothom.

-       El canvi educatiu ha d’incorporar la mirada de l’Educació 360, aportant una mirada global i inclusiva i que demana la complicitat de tot el municipi i de tots els actors de la comunitat educativa. 

 

Per mitjà d’aquesta iniciativa el Consell Comarcal del Baix Empordà vol construir un model de temps del migdia educatiu, que garanteixi una qualitat educativa i alimentària, amb connexió amb els projectes educatius dels centres, l’equitat en el seu accés, la governança i sostenibilitat.

L’objectiu global és dissenyar i posar en marxa un projecte compartit a nivell de comarca per transformar el temps del migdia en un valuós espai educatiu amb perspectiva 360, partint de les experiències existents i de la realitat de cada un dels centres i/o municipis. També es vol cohesionar la gestió dels menjadors escolars en un projecte comú, encara que siguin diferents empreses o Ampes les encarregades del servei. 

El projecte es durà a terme amb la participació de tots els agents: escoles, empreses, Ajuntaments que hi vulguin participar i el Consell Comarcal. En el procés participatiu serà fonamental compartir el diagnòstic, els reptes i la construcció d’un model de temps del migdia del Baix Empordà.

Amb tot, es treballarà per tal de connectar els aprenentatges ja que el temps de migdia es vincula als projectes educatius dels centres. 

Les millores i canvis suggerits en el procés participatiu inicial es recolliran en els Plecs de prescripcions tècniques i administratives per a la licitació del servei de migdia (menjador escolar i activitats de lleure). 

La garantia de l’equitat educativa es es continuarà fent com fins ara a través de la gestió de les beques menjador i altres sistemes d’ajuda econòmica i social. 

Per a la consellera d’educació, Roser Font “aquesta és una bona oportunitat per donar un plus en la qualitat dels serveis oferits i contribuir en el creixement personal de la mainada i el jovent de la comarca”. 

Pel president Joan M Loureiro: “el jovent i la mainada són el futur, i cal empoderar-los al llarg de tota l’etapa educativa, dins i fora dels centres educatius”.

Aprovada l’adhesió a l’Aliança Educació 360

Atès que l’Aliança Educació 360 està oberta a la incorporació d’ens locals, centres educatius, entitats del lleure i del tercer sector social, cultural i esportiu de Catalunya així com centres de recerca, organitzacions professionals i ciutadania compromesa amb la innovació educativa, aquesta tarda s’ha aprovat l’adhesió a l’Aliança Educació 360 tot assumint el manifest i els compromisos dels participants.

 

Sessió plenària del 27 de juliol 

Altres punts que s’han aprovat en el ple d’aquest dilluns han estat: l’inici d’expedient de contractació per a la prestació del servei de 37 rutes/lots de transport escolar, segons el qual s’ha convocat la licitació pel procediment obert i tramitació ordinària, per un valor estimat del contracte de 6.777.119,14€ IVA no inclòs.

També s’han aprovat diferents punts referents al servei del Club de Feina, que s’estrena a Mont-Ras i a Torroella de Mongrí, s’amplia a La Bisbal d’Empordà i es fa un conveni de col·laboració amb l’Ajuntament de Calonge i Sant Antoni per implantar sis projectes i serveis d’ocupació per afavorir l’orientació i la inserció laboral de persones en situació d’atur al municipi.

També s’ha aprovat la sol·licitud de subvenció al Departament de Treball Afers Socials i Famílies de la Generalitat de Catalunya per portar a terme el projecte anomenat Programa 30 Plus al Baix Empordà 2020 o la sol·licitud de subvenció al Departament de Treball, Afers Socials i Famílies de la Generalitat de Catalunya per portar a terme el projecte Treball i Formació COVID 2020, segons el qual es contractaran 13 persones a l’atur per desenvolupar tasques de neteja relacionades amb la Covid19.

 

Consell Comarcal del Baix Empordà
C/Tarongers, 12 · 17100 La Bisbal d'Empordà
Tel. 972 642 310
consell@baixemporda.cat

Aquest lloc web fa servir cookies. Si hi segueix navegant considerarem que n’està acceptant el seu ús. Més informació sobre les cookies