Contacte
Consell Comarcal Baix Empordà

c/ Tarongers, 12 (Can Salamó)
Tel. 972 642 310
Fax 972 641 003
Horari: dll-dv de 9h a 14:00h
consell@baixemporda.cat


JUNY 2020 - EL CONSELL COMARCAL TREBALLA PER CREAR OCUPACIÓ DE QUALITAT A LA COMARCA

El Consell Comarcal del Baix Empordà treballa per crear ocupació de qualitat a la comarca 

Ho fa mitjançant el reforç de la oferta formativa i la seva qualitat i l’increment, a través de la col·laboració pública i privada, del ventall d’opcions d’ofertes. 

Es segueix treballant en el Pla Estratègic de Formació del Baix Empordà com un dels principals eixos dinamitzadors de l’economia del territori.

Aquest subprojecte, que forma part del Pla Estratègic de Promoció Econòmica (emmarcat dins del Programa de Projectes Innovadors i Experimentals i subvencionat pel Servei Públic d’Ocupació de Catalunya), vol contribuir en la millora de la qualitat de l’ocupació com a estratègia per fer front al deteriorament de les condicions laborals detectades a la comarca, i especialment com a iniciativa per fer front a la greu crisi econòmica provocada per l’aturada econòmica a conseqüència de la pandèmia del Coronavirus.

En aquesta línia el passat 15 de juny es va fer una sessió per avançar en la Xarxa per l’Impuls de Formació en oficis industrials comuns en sectors clau del Baix Empordà.  Els objectius d’aquesta xarxa són:

-        Identificar els oficis o perfils professionals comuns als sectors metall, construcció, nàutic i pesquer

-        Elaborar una proposta formativa concreta per experiència pilot ad hoc

-        Implicar les empreses per desplegar la formació, les pràctiques i la contractació

-        Crear i dinamitzar un Grup Motor de Formació per la posada en comú, el treball transversal entre sectors i la formulació de propostes

-        Explorar la provisió de formació bàsica de Marineria 

-        Plasmar en un document operatiu resultats, englobant els continguts formatius i l’organització de la formació. 

 

Aquests objectius es volen salvar mitjançant un mapa de competències professionals, perfils i formació prioritària; el Grup Motor de Formació esmentat anteriorment, el contacte amb experiències d’èxit i inspiradores model del Baix Empordà, la Formulació Estratègica per portar a terme formacions i un treball de Gabinet. 

El passat dijous 2 de juliol es va fer una trobada per presentar el projecte a les empreses. L’objectiu era respondre a les dificultats per trobar personal preparat en oficis del Metall i indústries afins, la Construcció i el sector Nàutic-Pesquer. Amb tot es va demanar a les empreses i sectors ajuda per a identificar quines són les competències professionals que necessiten, si hi ha punts en comú entre diferents sectors i quina formació requereixen.

En aquesta trobada hi van assistir prop d’una vintena de persones, entre elles representants del Gremi Metall Girona, de diversos ajuntaments del Baix Empordà i del Consell Comarcal, i responsables d’empreses de sectors variats. 

Una de les conclusions a la que es va arribar després de la trobada, que va fer-se telepresencialment, és la importància de la formació i actitud en el jovent, perquè la mitjana d’edat del sector és molt elevada i d’aquí 15 anys podria ser que no hi haguéssin professionals.  També es va apuntar que el moment actual amb la crisi derivada és un bon moment per aprofitar per formar-se. També es van extreure d’altres conclusions que tornaran a posar-se sobre la taula en una segona reunió el 17 de setembre. 

De cares a l’octubre hi ha previst fer visites a experiències d’èxit.

Eixos de treball

Es treballa en 7 eixos de treball diferents: la contractació pública, la intermediació laboral en diferents aspectes com la descripció de la situació, informació de la tipologia de contractes i costos de contractació, el treball en xarxa entre els recursos de la comarca, la dinamització, informació i suport a les persones treballadores, les empreses d’inserció, una campanya pel foment de la qualitat d’ocupació; i el repartiment d’un premi a l’excel·lència en la gestió dels recursos humans per a la sensibilització.

Resoldre les mancances formatives al territori

Per tal de resoldre les mancances formatives del territori, mitjançant el Pla Formatiu Comarcal, el Consell Comarcal del Baix Empordà planteja cinc línies estratègiques per incrementar l’oferta formativa i millorar l’ocupabilitat de la comarca:
A curt termini, es planteja respondre a les necessitats immediates a través d’accions formatives específiques que abasteixin amb competències específiques les persones que estan buscant feina.
També es proposa desenvolupar i diversificar els itineraris formatius per crear una oferta formativa completa, que acosti a tots els municipis de la comarca una formació professional a l’abast de tothom.
L’impuls de competències bàsiques com l’aprenentatge d’idiomes i el compromís laboral.
Una altra línia estratègica és la lluita contra l’abandonament dels estudis, el foment de les vocacions laborals i tornar a prestigiar determinats sectors característics de la comarca.


Per últim, a través de la coordinació i el treball en xarxa amb agents del territori – empreses, sector formatiu i l’àmbit de gestió de polítiques actives d’ocupació – es proposa millorar la gestió de la formació professional a la comarca.

 

Consell Comarcal del Baix Empordà
C/Tarongers, 12 · 17100 La Bisbal d'Empordà
Tel. 972 642 310
consell@baixemporda.cat

Aquest lloc web fa servir cookies. Si hi segueix navegant considerarem que n’està acceptant el seu ús. Més informació sobre les cookies