Contacte
Consell Comarcal Baix Empordà

c/ Tarongers, 12 (Can Salamó)
Tel. 972 642 310
Fax 972 641 003
Horari: dll-dv de 9h a 14:00h
consell@baixemporda.cat


MARÇ 2014 - REUNIÓ DELS ALCALDES DEL BAIX EMPORDÀ AMB REPRESENTANTS DEL GOVERN PER EXAMINAR LA PREVENCIÓ I LES ACTUACIONS EN SITUACIONS D'EMERGÈNCIA

El director dels Serveis Territorials d’Interior, Albert Ballesta, i el director dels Serveis Territorials d’Agricultura, Ramaderia, Pesca, Alimentació i Medi Natural, Vicenç Estanyol, van assistir, el dimecres 19 de març, al Consell d’Alcaldes del Baix Empordà en una trobada que va servir per valorar la prevenció i les actuacions en situacions d’emergències. Joan Català, president del Consell Comarcal del Baix Empordà, ha presidit la reunió, que també ha comptat amb l’assistència de representants de la Diputació de Girona.

Aquesta ha estat la tercera reunió d’aquest any organitzada pels Serveis Territorials d’Interior amb l'objectiu de millorar la preparació, la coordinació i la resposta de totes les institucions implicades en la lluita contra els incendis forestals, abans que arribi l'època de major risc d'incendi forestal.

En el transcurs d'aquesta sessió de treball es va tractar sobre el risc dels incendis forestals des de diverses perspectives: des de l'extinció, tot recordant quines són les tasques i línies d'actuació dels Bombers de la Generalitat, però també, i sobretot, des de la prevenció, repassant quines són les actuacions sobre prevenció d'incendis forestals que es poden dur a terme des d'altres àmbits, com el municipal.

En aquesta línia, s'han tractat específicament les competències municipals en prevenció d'incendis (com les eines urbanístiques que han d'incloure aquestes mesures de prevenció, o les tasques de neteja de vials, camins interns o d'accés a les urbanitzacions públics, entre d'altres), les obligacions dels propietaris en relació amb els treballs de neteja, o els diversos àmbits d'aplicació i els procediments necessaris. Es pretén facilitar al màxim la seva tasca, i ajudar sobretot als Ajuntament petits, i amb menys estructura a que puguin complir les seves obligacions en la matèria.

Des del Departament d’Agricultura, la temàtica que es va exposar va estar centrada principalment en la prevenció d’incendis a la interfase urbana en relació al Decret 123/2005, de 14 de juny, de mesures de prevenció d’incendis forestals en les urbanitzacions sense continuïtat amb la trama urbana. Això inclou urbanitzacions, nuclis de població, edificacions i explotacions agràries. Es tractava d’explicar la importància de les mesures de protecció en terrenys forestals o en la franja de cinc-cents metres que els envolta. Les franges de protecció perimetral tenen una doble funció. Per una banda, serveixen per mitigar l’acció d’un foc provinent de la zona forestal per facilitar les tasques d’extinció i, d’aquesta manera, salvaguardar els béns i les persones. Per altra, aquestes franges han de prevenir l’avanç d’un incendi originat dins de la zona urbana i evitar que s’estengui cap a la massa forestal.


Consell Comarcal del Baix Empordà
C/Tarongers, 12 · 17100 La Bisbal d'Empordà
Tel. 972 642 310
consell@baixemporda.cat

Aquest lloc web fa servir cookies. Si hi segueix navegant considerarem que n’està acceptant el seu ús. Més informació sobre les cookies