Monestir de Sant Miquel de Cruïlles

El Monestir de Sant Miquel de Cruïlles és un antic monestir romànic benedictí situat al veïnat de Sant Miquel de Cruïlles, al municipi de Cruïlles-Monells i Sant Sadurní de l’Heura. Actualment només en resta l’església, datada a la primera meitat del segle XI i restes de les dependències monacals, visibles al jardí de la finca privada adjacent.

La singularitat de l’església, formada per diferents elements arquitectònics i pictòrics de diferents èpoques, el seu estat de conservació i la necessitat de realitzar-hi obres de restauració i rehabilitació, foren motiu pel qual el 10 de març de 2006 es va signar un conveni de col·laboració entre el Departament de Cultura, la Diputació de Girona, el Consell Comarcal del Baix Empordà, el Bisbat de Girona i l’Ajuntament de Cruïlles-Monells i Sant Sadurní de l’Heura, pel qual el Bisbat de Girona cedia al Consell Comarcal l’ús de l’església a noranta anys.

La primera fase d’obres va tenir lloc entre els anys 2009 i 2011, en els quals es va invertir aproximadament 230.000 €. En aquesta fase es varen realitzar diversos treballs com:

 • Redacció del projecte i direcció de les obres de restauració incloses a la primera fase.
 • Excavacions al subsòl del monestir i en extensió de l’entrada i primera crugia de l’església i que va permetre destapar, dibuixar i  situar diferents sepultures d’època medieval que formaven part del cementiri del monestir.
 • Realització de cales pictòriques que determinaren l’existència de pintures medievals d’estil gòtic (s. XII) situades al carquinyoli ubicat entre la nau principal i la nau lateral esquerra a l’alçada del tercer arc.
 • Obres de rehabilitació de les portes d’accés al recinte.
 • Adequació i rehabilitació dels murs exteriors i pavimentació crugia i exterior façana església:
 • Reparació d’esquerdes de l’interior i de la façana i consolidació global per evitar despreniments de pedres soltes.
 • Estabilització dels murs perimetrals del pati i sanejat de les façanes retirant elements de vegetació.
 • Rehabilitació de la coberta del campanar nou,. amb la substitució d’elements estructurals danyats amb la reparació i substitució de teules.

La segona fase d’obres va tenir lloc del setembre del 2013 al novembre del 2014, on es van invertir 364.500 €.

En aquesta fase es varen realitzar diversos treballs com:

 • Redacció del projecte i direcció de les obres de restauració incloses a la segona fase.
 • Excavacions a la façana nord de l’església, a l’interior del campanar nou, campanar vell i a les tombes monacal i Oliver de l’interior de l’església.
 • Neteja i  descoberta de les pintures romàniques de l’àbsis central i cales pictòriques a la capella núm. 5 (on es troba la Tomba Oliver).
 • Rebaix, impermeabilització i instal·lació de drenatge a la façana nord de l’església per evitar filtracions d’aigua per la façana i sota del paviment interior de l’església.
 • Obres de consolidació, estabilització i reparació de les fissures verticals al mur on es troba l’arc toral de la base del campanar nou i rehabilitació de l’escala d’accés.
 • Obres de consolidació i  restauració de l’interior del campanar vell i de la porta de sortida.
 • Obres de consolidació i restauració a l’interior de l’església.
 • Instal·lació elèctrica i lluminària i treballs generals de pintura....

 

El 20 de febrer de 2016  les obres de restauració i rehabilitació varen ser inaugurades pel Molt Honorable President de la Generalitat de Catalunya, Sr. Carles Puigdemont, marcant l’inici d’una etapa cap a la dinamització cultural de l’immoble.

Actualment s’està treballant en la redacció d’un plec de clàusules que ha de permetre l’adjudicació de la gestió i dinamització del Monestir i el seu entorn, com equipament cultural i turístic de primer ordre.

 


Consell Comarcal del Baix Empordà
C/Tarongers, 12 · 17100 La Bisbal d'Empordà
Tel. 972 642 310
consell@baixemporda.cat

Aquest lloc web fa servir cookies. Si hi segueix navegant considerarem que n’està acceptant el seu ús. Més informació sobre les cookies