COMUNITATS ENERGÈTIQUES LOCALS

COMUNITATS ENERGÈTIQUES

 

"Les Comunitats Energètiques són entitats jurídiques, formades per una agrupació de socis (persones físiques, associacions, pimes o administracions locals), que voluntàriament i amb participació cooperativa, estableixen els objectius en l’obtenció de beneficis energètics, socials, mediambientals i econòmics, per als membres d’una comunitat o tercers."

Unión Renovables SCCL

 

Les Comunitats Energètiques permeten empoderar la ciutadania en el sector energètic i facilitar el canvi de model energètic a un sistema basat en les energies renovables. Permeten un funcionament descentralitzat i en mans de la ciutadania alhora que són un element de transformació social i de lluita contra la pobresa energètica.

Les Comunitats Energètiques han de permetre al municipi disposar, en el menor termini de temps possible, d’un model de consum d’energia que no generi gasos d’efecte hivernacle. A través d'elles es reconeix el dret de la ciutadania a produir, consumir, gestionar, vendre i emmagatzemar energia renovable.

 

Des de l'Oficina de Transició Energètica volem impulsar la creació de Comunitats Energètiques. Oferim informació i acompanyament en les fases inicials de creació, assessorament sobre ajuts, creació de sinergies de treball i contactes amb entitats que poden ser d'ajuda.

 

 

MOTIUS PER IMPULSAR UNA COMUNITAT ENERGÈTICA:

- REDUCCIÓ D'EMISSIONS DE CO2: passar-se al consum d'energia renovable fotovoltaica implica un estalvi de 1,46 T/any per cada kW instal.lat.

- ECONOMIA DOMÈSTICA: l’estalvi en energia es tradueix en estalvi econòmic directe a la factura de la llum. Estem parlant de l’ordre de 0,15€ per kWh d’energia.

- ÚS EFICIENT DE L'ENERGIA: gràcies a la mesura detallada dels consums de cada instal.lació, els membres de les comunitats energètiques aprenen a gestionar millor l’energia de cada habitatge.

- SOBIRANIA ENERGÈTICA: com a ciutadà es passa a tenir un paper actiu al mercat energètic.

- COHESIÓ SOCIAL: la comunitat local genera un nou espai amb una visió de futur compartida.

- DEMOCRATITZACIÓ DE LA RENDIBILITAT: els beneficis dels projectes es reinverteixen en noves instal.lacions i/o nous projectes relacionats amb la transició energètica, segons decideixi la comunitat.

 

Hi ha diferents formes d'associar-se per crear aquestes comunitats: poden ser comunitats locals d'energia formades únicament per la ciutadania o amb la participació de l'administració local i/o sector empresarial

Si voleu promoure la creació d’una comunitat energètica al vostre municipi, des de l’Oficina de Transició Energètica us podem oferir acompanyament i assessorament.

Per a més informació contacteu-nos a l'Oficina a energia@baixemporda.cat.

 

 

COMUNITATS ENERGÈTIQUES PROMOGUDES PELS AJUNTAMENTS GIRONINS:

Una opció molt interessant que s'està incentivant a la nostra província és la creació de Comunitats Energètiques Locals impulsades per ajuntaments. Aquesta és una iniciativa subvencionada per la Diputació de Girona amb recolzament tècnic des de l'oficina.

Consisteix a promoure l'autoconsum compartit d'una instal.lació fotovoltaica en una coberta pública. Es dimensiona pensant en la generació d'energia necessària per abastir el propi equipament públic (ajuntament, pavelló, escoles,...) amb vivendes o punts de consum situats a un radi de 2 quilòmetres al seu voltant.

Ja hi ha 28 municipis de la comarca que ens han demanat assistència.

Si des del vostre ajuntament ho voleu treballar poseu-vos en contacte amb nosaltres.

 

 

 

Comunitats energètiques promogudes pels ajuntaments gironins

AJUTS - SOLARCOOP:

Ajuts per al suport a cooperatives i/o associacions d’autoorganització ciutadana que incloguin el desenvolupament de models de gestió i funcionament de comunitats energètiques

Aquesta linea d'ajuts té com a finalitat la constitució o reforçament de cooperatives de consum i/o d’associacions locals que vulguin esdevenir cooperatives de consum, i que estiguin orientades a la producció, distribució i ús d’energies renovables i a l’eficiència energètica.

Entre les seves activitats, aquestes cooperatives de consum hauran d’incloure el desenvolupament dels models de gestió i funcionament d’una comunitat energètica, especificant, com a mínim a nivell d’avantprojecte, les característiques del projecte a desenvolupar per part d’aquesta comunitat energètica.

L'ajut compta amb un pressupost de 8M€.

La quantia màxima de la subvenció atorgada serà el 100% dels costos subvencionables, amb un màxim de 80.000 euros per projecte.

El termini màxim de presentació de la sol.licitud és el 19 de juny del 2023. FORA DE TERMINI.

 

 

PROGRAMA CE IMPLEMENTA:

Son unes convocatòries d'incentius a projectes singulars de comunitats energètiques pertanyents al Plan de Recuperación, Transformación y Resiliencia de l'Estat Espanyol.

En aquests moments el període de sol.licitud per a la tercera i quarta convocatòries ha finalitzat (13 de ferbrer del 2023) i està pendent la publicació dels beneficiaris.

 

 

RECURSOS: