ARQUITECTURA BIOCLIMÀTICA:
ELS ATRIS
El passat divendres 15 de setembre del 2023 l'Institut Català de l'Energia ens va presentar el primer número de la seva nova col.lecció del monogràfic sobre arquitectura bioclimàtica, que versava sobre els atris.
Dirigit especialment a arquitectes i tècnics que puguin incloure'ls en edificis d'obra nova, entre d'altres. S'analitza com utilitzar la solució bioclimàtica d’atri per millorar els confort de les persones de forma passiva durant tot l’any, mitjançant la captació solar en períodes freds i de la protecció solar i/o ventilació en períodes de calor.
L’atri és un gran espai diàfan tancat de vàries plantes d’alçada, en connexió directa amb la resta de l’edifici, delimitat amb tancaments. El funcionament bioclimàtic de l’atri dependrà de la seva geometria i característiques de disseny. Es tracta d’un espai que no només proporciona ventilació i llum natural als espais adjacents, sinó que ben gestionat pot reduir les demandes tèrmiques interiors d’aquests espais proporcionant unes condicions de confort agradable i saludable.
Donem les gràcies a la Marta Morera, directora de l'ICAEN i a l'Ainhoa Mata, Cap d'Unitat d'Edificis de l'ICAEN, que van fer la presentació.
LES GALERIES
El passat divendres 16 de novembre del 2023 l'Institut Català de l'Energia ens va presentar el segon número de la seva nova col.lecció del monogràfic sobre arquitectura bioclimàtica, que versava sobre les galeries. Formen part de la continuació de la línia d’actuació impulsada des de l’Institut Català d’Energia (ICAEN) per a l’avaluació de solucions passives singulars per a edificis amb estratègies de consum d’energia gairebé nul.
La galeria pot ser definida com part d’un espai habitable (un habitatge, per exemple) de nova construcció o com una addició o adaptació d’un espai en una construcció existent en una intervenció de rehabilitació.
El funcionament bioclimàtic de la galeria depèn de la seva orientació i característiques, però pot servir d’espai de captació i acumulació de l’energia solar per aprofitar-la a l’interior de l’habitatge o com a «espai tampó», amortidor de les oscil·lacions tèrmiques exteriors.
Podeu accedir al document en aquest enllaç de l'ICAEN.