Consell Comarcal del Baix Empordà Accés ràpid a les àrees del Consell Comarcal
Inici

Cuina Catalana, candidatura Patrimoni de la Humanitat

La Cuina de l’Empordà és un dels fonaments de la Cuina Catalana. Treballar per la candidatura a la UNESCO de la Cuina Catalana com a  Patrimoni Immaterial de la Humanitat és treballar per la preservació i valorització de la Cuina de l’Empordà, de la qual els productes agroalimentaris locals són l’ingredient indispensable.

La Cuina de l’Empordà i la Cuina Catalana són la unió dels dos sectors econòmics i socials importants de la comarca del Baix Empordà: el gastronòmic i l’agroalimentari. El sector agroalimentari és el vertebrador del paisatge i de la identitat de la comarca més enllà dels grans nuclis de població. Per la seva banda, el sector gastronòmic com a part del sector turístic és el pilar fonamental de l'economia de la comarca. Es tracta d'una font important d’ingressos, però la seva funció va més enllà: els establiments gastronòmics són centres de difusió i conservació de la cultura gastronòmica, i estan estretament lligats al sector agroalimentari, ja que són un consumidor directe dels seus productes.

La Cuina Catalana com a Patrimoni Immaterial de la Humanitat constitueix una oportunitat excel·lent pel turisme, en la mesura en què pot promoure l’anomenat turisme gastronòmic, turisme que cerca un valor afegit i l’autenticitat del territori que visita, factors principals de la tria del lloc on passar les vacances.

Aquesta candidatura està promoguda per La Fundació de l’Institut Català de la Cuina (FICCG), fundació privada sense ànim de lucre que agrupa professionals de la restauració, productors i distribuïdors. Des del seu naixement, l’any 1994, el seu objectiu ha estat vetllar pel reconeixement de la cuina catalana, tant a nivell social com institucional, donant a la nostra cuina una dimensió internacional. La cuina catalana està dotada d’unes característiques singulars i un recorregut històric distintiu que li atorguen una identitat cultural pròpia de país.

Tradicionalment el Consell Comarcal del Baix Empordà i la comarca ja han col·laborat amb la Cuina Catalana, ja sigui en la redacció del Corpus Culinari de la Cuina Catalana o bé en la recerca de productes per a la Gastroteca.cat. Ara volem impulsar la Candidatura de la Cuina Catalana com a Patrimoni de la Humanitat unint esforços amb la Fundació Institut de la Cuina Catalana en el marc de la promoció dels sectors agroalimentari i gastronòmic de la nostra comarca.


Cuina de l'Empordà CCBE - Pl. Joan Carreras i Dagas, 4-6 - 17100 La Bisbal d’Empordà - Tel. 972 64 23 10 - cuinadelemporda@baixemporda.cat - Nota legal
Gestor web Comunicatek
Aquest lloc web fa servir cookies. Si hi segueix navegant considerarem que n’està acceptant el seu ús. Més informació sobre les cookies