Consell Comarcal del Baix Empordà Accés ràpid a les àrees del Consell Comarcal
Inici

Ideari institucional

Potenciar el desenvolupament de la comarca mitjançant les seves virtuts és l’essència d’aquest projecte. La metodologia? Connectar i aglutinar els diferents actors agroalimentari i gastronòmic reconeixent els seus coneixements i les seves experiències.

S'emmarca dins l'AODL Agroalimentària i restauració de l'Àrea de Promoció Econòmica i Turisme del Consell Comarcal del Baix Empordà. És una acció subvencionada pel Servei d’Ocupació de Catalunya en el marc dels Programes de suport al desenvolupament local i amb el finançament del Servei Públic d’Ocupació Estatal i el Fons Social Europeu.

Volem millorar el desenvolupament social i econòmic de la comarca connectant el sector turístic, concretament la restauració, amb el sector agroalimentari. És a dir, connectar el motor econòmic amb el sector tradicional, un sector molt vertebrador del territori. Aquests sectors són els dos primers eixos de la AODL.

El nexe comú és el producte agroalimentari local, matèria prima de la gastronomia local. La seva utilització és un fet clarament diferenciador davant el mercat global. Els habitants de la comarca i els turistes catalans i internacionals aprecien molt les ofertes turístiques vinculades amb la tradició i la cultura de la zona. En aquest sentit, el Baix Empordà és una comarca privilegiada per la seva riquesa natural i cultural.

Creiem que el sector agroalimentari i el sector d’hostaleria es poden retroalimentar mútuament per tal de consolidar-se i fins i tot créixer en aquesta època de crisi. Tot oferint una oferta turística amb una gastronomia vinculada al producte local es millorarà l’atractiu turístic de la comarca, cosa que permetrà una disminució de l’estacionalitat de la temporada amb la conseqüent millora de l’ocupació.

Augmentant la demanda interna de productes locals les empreses, els pagesos i els ramaders podran consolidar-se dins el mercat.  Ajudarà a centrar-se en l’elaboració de productes de més qualitat i valor afegit. Des d’aquesta posició serà més factible afrontar processos d’exportació.

La venda i el consum local permet reduir els costos de distribució tot millorant la competitivitat dels productors i dels consumidors, ja siguin particulars o restaurants. És un consum més respectuós amb el medi ambient i sostenible.

Per tal de distingir i identificar el producte de proximitat, el Departament d’Agricultura de la Generalitat ha elaborat l’etiquetatge Venda de proximitat. En destacarem dos avantatges: el primer, el seu caràcter gratuït (l’únic cost és la impressió del logotip per identificar-se), i el segon, ser una acreditació que aglutina totes les tipologies de producció: l’ecològica, la integral i la convencional.

El tercer eix d'aquesta AODL és incidir en la formació d'aquests sectors, estudiant les necessitats de les empreses per tal que l'oferta s'adapti a les necessitats tant dels empresaris i emprenedors com dels perfils professionals que es necessiten. Procurem aprofitar les sinergies d'aquesta AODL per treballar en xarxa amb els centres formatius.

El treball a realitzar al llarg de l'any parteix de l'experiència i els coneixements de l'Àrea de Promoció Econòmica i Turisme del Consell Comarcal del Baix Empordà. Utilitzant els contactes ja existents amb els 36 ajuntaments de la comarca; amb les taules comarcals de joventut, formació, promoció econòmica i de turisme; els contactes empresarials i d'emprenedors de la AODL d'Empresa; els contactes amb els centres educatius de l'antiga i ara consolidada AODL Formació i Ocupació; i amb l'estudi sobre les necessitats del sector agroalimentari ecològic de la comarca.

La interacció de les virtuts de la comarca permetran un enfortiment dels diferents sectors i un posicionament davant el mercat turístic internacional. Tal i com demostren casos d’èxit del nostre entorn com ara els restaurants: El Bulli de Roses, El Celler de Can Roca de Girona o bé Les Cols d'Olot. Combinen el producte local i la innovació com a fet diferencial.

Col·laborem? 

cuinadelemporda@baixemporda.cat 

Acció subvencionada pel Servei d’Ocupació de Catalunya en el marc dels Programes de suport al desenvolupament local i amb el finançament del Fons Social Europeu.

Cuina de l'Empordà CCBE - Pl. Joan Carreras i Dagas, 4-6 - 17100 La Bisbal d’Empordà - Tel. 972 64 23 10 - cuinadelemporda@baixemporda.cat - Nota legal
Gestor web Comunicatek
Aquest lloc web fa servir cookies. Si hi segueix navegant considerarem que n’està acceptant el seu ús. Més informació sobre les cookies