El Consell Comarcal aprova un pla antifrau i un codi ètic 

20/06/2022

És un dels punts que s’ha aprovat en la sessió plenària d’aquesta tarda, juntament amb altres punts relacionats amb el foment del treball, així com una modificació en les rutes del transport escolar per fer front a l’emergència humanitària

En la sessió plenària corresponent al mes de juny que s’ha celebrat aquesta tarda al Consell Comarcal s’han aprovat diferents punts relacionats amb el treball com és el cas de la sol·licitud de subvenció al Departament d’Empresa i Treball de la Generalitat de Catalunya per portar a terme el projecte anomenat Orienta al Baix Empordà. Aquest projecte pretén realitzar un servei personalitzat d’orientació professional i d’acompanyament a la inserció per millorar la ocupabilitat de 90 persones demandants d’ocupació i facilitar la seva inserció laboral. El projecte té un pressupost global d’execució de 78.290,41€. 
En la mateixa línia s’ha aprovat la sol·licitud de la subvenció al Departament d’Empresa i Treball de la Generalitat de Catalunya per portar a terme el projecte anomenat Programa Emprèn Cat Baix Empordà 2022. Aquest està adreçat a realitzar accions d’acompanyament a persones en el seu procès emprenedor, i que té un pressupost global d’execució de 62.775,00€, del qual es sol·liciten 60.000€ per a la seva execució. 
Pel que fa a convenis amb ajuntaments de la comarca, la sessió plenària ha aprovat el conveni entre el Consell Comarcal i l’Ajuntament de Calonge i Sant Antoni de Calonge per a implantar 4 serveis per millorar la ocupació i la dinamització econòmica del municipi. 
Quant a l’àrea de turisme s’ha aprovat al ple la sol·licitud de subvenció al Ministerio de Industria, Comercio y Turismo del Gobierno de España per portar a terme el projecte anomenat “Baix Empordà interior: identitat, natura i sostenibilitat”. La iniciativa té per objectiu potenciar i desenvolupar el turisme a l’interior del Baix Empordà per contribuir a la desestacionalització, la desconcentració i la distribució de la renda turística a la comarca i que té un cost d’execució de 3.043.000,00€ pels anys 2023, 2024 i 2025. 
Per tal de poder gestionar els fons europeus Next Genration, el Consell Comarcal ha aprovat un codi de conducta dels càrrecs electes i del personal directeiu professional del Consell Comarcal del Baix Empordà. També ha aprovat un Pla antifrau. 
Per al president del Consell Comarcal del Baix Empordà, Joan Manel Loureiro: “aquest pla era un procediment que s’havia de fer per poder optar als fons Next Generation. Amb tot, ara ja disposem d’aquest pla que podrem utilitzar-lo, en cas que sigui necessari, en un futur”. 
El transport ha estat un altre temàtica destacada al ple. Així doncs s’han modificat els contractes  amb l’empresa Autocares Ízaro SA per a la prestació del servei de transport no obligatori de la ruta número 29 (S’Agaró – Platja d’Aro – Institut Ridaura de Castell d’Aro i Escoles Estanys i Fanals de Platja d’Aro) per l’augment de places, que passa de 34 a 55. També s’ha modificat el contracte del servei de transport obligatori de la ruta número 8 (Foixà – Rupià – Parlavà – Ultramort – Verges – Institut Escola Francesc Cambó de Verges) també per l’augment de places passant de 54 a 59 places.  Així mateix, la ruta 29 amplia el seu recorregut fins a l’Escola Vall d’Aro de Castell d’Aro. Aquesta modificació es deu a l’augment d’alumnes ucraïnesos que han arribat fruit de l’emergència humanitària. La inspecció del Departament d’Educació ha informat que les escoles de Platja d’Aro no disposen de més places per escolaritzar-los i s’han de desplaçar fins a l’escola Vall d’Aro del mateix municipi, però ubicada a la població de Castell d’Aro. Aquesta modificació implica un increment del preu de la ruta de 38,50€ més un 10% d’IVA / dia de servei, sobre el cost del contracte actual i que suposa una modificació del preu d’aquesta ruta passant a ser de 316,01 euros/dia de servei, IVA inclòs.
Posant fil a l’agulla per la sisena edició del Premi Empordà de Novel·la, s’ha aprovat inicialment les seves bases reguladores. Per a la consellera comarcal de cultura Agnès Gasull el Premi Empordà de Novel·la és “una aposta de l'àrea de Cultura del Consell, amb la voluntat de posar en valor la bona feina feta durant les darreres edicions a nivell local, i fer-lo créixer”. En aquest sentit, ha destacat la voluntat de “donar-li prestigi i situar-lo en la primera línia dels premis literaris”. Alhora, Gasull ha destacat que “servirà per fer cohesió de comarca, amb la voluntat de trobar complicitats i implicar-hi a tots els municipis, portar el nom de l’Empordà arreu a través de la literatura, concretament amb novel·les”. Amb tot, valora molt positivament la cinquena edició, que era la primera gestionada directament des del Consell Comarcal.