La Bisbal d'Empordà

La Bisbal d’Empordà, capital de la nostra comarca, s’estén al costat del riu Daró, al peu del massís de les Gavarres.

La ciutat va néixer al voltant d’un nucli medieval molt bell en el qual destaca el call jueu amb els seus carrers en ziga-zaga. El castell palau (segle XI) és un exemple extraordinari del romànic civil català, i també resulta particularment remarcable l’església barroca de Santa Maria, de principis del segle XVIII. En diferents punts de la ciutat podem observar bells edificis modernistes, fruit de la intensa activitat cultural i política que es desenvolupà a la ciutat en aquesta època. El divendres se celebra el tradicional mercat setmanal, que ocupa tot el nucli antic de la població.

Però la Bisbal d’Empordà és coneguda sobretot pels seus productes ceràmics. L’extrema qualitat de la seva argila vermella i la destresa dels terrissaires locals han convertit la Bisbal en la capital catalana de la ceràmica. A ambdós costats del carrer de l’Aigüeta, que travessa la població, s’acumula una gran quantitat de botigues, sales d’exposició i tallers de ceràmica artesana on podreu adquirir qualsevol tipus de producte fet d’aquest element. Cada dos anys, al mes d’octubre, se celebra la Fira de Ceràmica Artesana i Industrial de la Bisbal. Si voleu aprofundir els vostres coneixements sobre aquesta artesania i sobre la seva evolució a la ciutat, no deixeu de visitar el Museu Terracota.

També cal destacar els nombrosos comerços d’antiquaris i brocanters, que destaquen per la gran qualitat dels articles que ofereixen.

Un altre producte d’aquesta població famós per la seva exquisidesa són els bisbalencs, uns dolços típics que confeccionen les pastisseries locals.