Gualta

El municipi de Gualta està situat a la riba dreta del riu Ter i comprèn una vasta extensió de les planes al·luvials d’aquest riu i del Daró. A la part de ponent limita amb una petita carena muntanyosa, el cim més alt de la qual és el puig de la Font Pasquala, de 91 m d’alçada, des d’on es té una vista privilegiada de 360º de la plana baixempordanesa.

El poble de Gualta i el seu nucli han crescut al voltant de l’església, documentada per primer cop l’any 1046, tot i que l’edifici actual és del segle XVIII, amb alguns detalls neoclàssics.

Gairebé al centre del poble es conserva l’estructura d’un antic molí fariner del segle XVII que continua en funcionament i que en altre temps havia estat un dels més importants de la comarca. Aquest edifici conserva també restes d’una fortalesa d’època medieval que es relaciona amb un antic castell actualment desaparegut però evidenciat en diferents documents.

A la part nord del nucli hi ha el vell pont construït sobre el Daró durant els segles XVI i XVII, del qual perdura l’antic paviment, marcat profundament pels senyals deixats pels carros.