Festa patrimonial d'interès nacional

Es considera festa patrimonial d’interès nacional la celebració d’origen remot, estructurada a partir de seqüències rituals basades en costums i manifestacions simbòliques de caràcter identitari i que té una projecció nacional.

La Processó de Verges, que se celebra per Setmana Santa al poble de Verges és l’única festa patrimonial d’interès nacional de la comarca del Baix Empordà.

La Processó de Verges, que s’escenifica únicament la nit de Dijous Sant, conserva les característiques més tradicionals d’aquesta mena de representacions de Setmana Santa.

En el decurs de la processó hi destaca una veritable joia única de la cultura popular: la Dansa de la Mort, un gènere de dansa que en l'època medieval era comú de tota l'Europa occidental i que només s’ha conservat en aquesta població del Baix Empordà. En aquesta dansa, cinc esquelets salten al so d’un tabal, col•locats en forma de creu i amb un seguici de quatre personatges més, els quals, amb torxes, il•luminen el quadre i hi aporten l’aire tètric que hi dóna sentit. La Dansa de la Mort i el carrer dels Cargols són elements patrimonials dins el Catàleg del patrimoni festiu.

Més informació a www.laprocesso.cat