Cruïlles - Monells - Sant Sadurní de l'Heura

Aquest municipi, un dels més grans de Catalunya en extensió, està format per la unió dels tres nuclis que li donen nom, més el conjunt de veïnats escampats per tot el terme.

Cruïlles conserva, com a últim vestigi del castell original, una torre romànica cilíndrica que, curiosament, està coronada per una olivera. El perfil del nucli també està dominat pel campanar de l’església parroquial de Santa Eulàlia. Cal destacar igualment el monestir benedictí de Sant Miquel de Cruïlles, d’estil romànic i de gran interès cultural i patrimonial.

El nucli de Sant Sadurní de l’Heura forma un conjunt de carrers estrets i llargs. L’església, documentada des del segle XI, és un edifici del segle XVIII. De l’antic castell no se n’ha preservat res, tot i que és probable que el campanar vell (una torre romànica quadrada) de l’església formés part de les seves defenses. A pocs quilòmetres del nucli es troba la petita ermita romànica de Sant Joan de Salelles.

La riera del Rissec divideix el nucli de Monells en dos barris: el barri del Castell i el barri de la Riera. El barri del Castell és un petit conjunt urbà organitzat al voltant de la plaça Major, que en gran part és porxada. L’antic castell estava situat a la part més alta del turó i pràcticament no se n’ha conservat res; no obstant això, sí que han quedat restes, molt evidents, de les muralles originals. Al barri de la Riera mereix una visita l’església parroquial gòtica de Sant Genís.

Del municipi també cal destacar-ne els antics pobles situats a les Gavarres, com ara Santa Pellaia, Sant Cebrià dels Alls o Sant Cebrià de Lledó (els Metges), que es recomana visitar a partir de les rutes de senderisme establertes.