Torroella de Montgrí - L'Estartit

El municipi comprèn dos nuclis de població principals que són Torroella a l’interior i l’Estartit al litoral.

La vila de Torroella té un nucli altmedieval que forma una densa xarxa de carrers estrets i desordenats al voltant de l’església de Sant Genís i el Palau Reial del Mirador. De les muralles que antany envoltaven el poble es conserven encara ara la Torre de les Bruixes i el portal de Santa Caterina així com una part de la mateixa muralla. L’altre nucli va sorgir al voltant de la plaça Major porticada, que és el punt central a partir del qual s’articula la resta de carrers. A les vies del poble s’alcen vells casals entre els quals podem destacar el Palau Solterra i la Casa Pastor, actual seu del Museu del Montgrí i del Baix Ter.

A Torroella existeix una important tradició musical lligada sobretot a la sardana. Cada estiu s’hi celebra el famós Festival Internacional de Música de Torroella de Montgrí, que convoca any rere any figures de primer ordre.

Al capdamunt del massís del Montgrí s’alça la figura emblemàtica del castell del Montgrí, que ha restat inacabat des de l’any 1301. La vista de l’Empordà que se’ns ofereix des del cim és una imatge impressionant. A part de la seva bellesa natural, el massís amaga un ric patrimoni històric i cultural, com ara la solitària ermita de Santa Caterina.

El Montgrí es prolonga fins al mar i, en els darrers contraforts, acull als seus peus la població de l’Estartit. Entre Torroella i l’Estartit s’apleguen nombrosos masos fortificats amb belles torres de guaita.

L’Estartit, amb la muntanya al darrere i la mar al davant, va ser una barriada de pescadors fins al segle XIX, moment a partir del qual va anar desenvolupant una àmplia oferta turística d’allotjaments, hotels i bars i una atractiva zona comercial per a vianants. Davant per davant de la població s’alcen les illes Medes, paratge protegit d’una bellesa extraordinària i veritable paradís per als amants de les activitats aquàtiques i el submarinisme. L’Estartit, actualment Estació Nàutica integrada dins la xarxa d’estacions nàutiques de l’Estat espanyol, disposa també d’un port i un club nàuticsde molta activitat.