El Consell Comarcal estrena nova web turística adaptada a les persones amb discapacitat visual

09/06/2021

Durant l’acte, celebrat aquest matí a la seu de l’ens a la Bisbal, també s’ha presentat material de promoció accessible a persones amb discapacitat auditiva, cognitiva o visual

Des d’avui la web de turisme és més atractiva i està adaptada a les noves tendències de les webs actuals, tenint el valor afegit, a més, que es tracta d’una web accessible per a persones que tenen una discapacitat visual. És per això que s’ha actualitzat tot seguint els criteris d’accessibilitat: doble A de les WCAG 2.1, que determinen per exemple que totes les imatges han de tenir text alternatiu, els textos de la web no poden estar justificats, els contrastos de color han de ser correctes, entre d’altres pautes.

A més, la web contempla un apartat específic de propostes per a tothom on hi apareixen les 25 propostes que actualment tenen el segell comarcal que atorga el consell comarcal amb el pla d’accessibilitat turística.

La web turística és www.visitemporda.com i està publicada a quatre idiomes: català, castellà, anglès i francès. A part de l’aposta clara cap a un turisme inclusiu, amb la web s’ha posat en valor l’Empordà amb propostes per transmetre tota la seva essència, com l’apartat “Empordà” i “Moments Empordà”. També cal destacar propostes de nova creació, com l’apartat “24 hores a...”, que són propostes d’un dia per descobrir el Baix Empordà i els municipis de la nostra comarca. Així mateix la web, contempla un espai on trobar tota la informació necessària perquè el visitant pugui planificar la seva estada (apartat “Planifica”) i“l’Agenda”, una secció vital per tenir una agenda actualitzada de les principals activitats que es realitzen a la comarca.

Material promocional també inclusiu

D’altra banda, s’ha presentat també l’adaptació de la publicació “Rutes en cotxe”, oferint al visitant la possibilitat de descobrir la comarca amb sis rutes en cotxe i de manera autònoma, oferint-li la ruta predeterminada i amb explicacions de com realitzar-la correctament.

Aquesta publicació és un dels fullets més demandats i s’ofereix al visitant a través de la web turística comarcal i a través de les oficines de turisme del Baix Empordà. Aquest material però, no era accessible per a una persona amb discapacitat visual, auditiva o cognitiva. Ara sí, s’ha adaptat el material a aquests tres tipus de discapacitat i/o necessitats especials.

Per adaptar el material a persones amb discapacitat auditiva s’ha elaborat un vídeo amb imatges, llengua de signes i subtitulació de cada ruta del fullet i també un vídeo introductori de totes les rutes. S’ha realitzat el vídeo en llengua de signes catalana i espanyola i, en un futur, es preveu fer-los també amb el sistema de signes internacional.

Per adaptar el material a persones amb discapacitat visual s’ha elaborat un vídeo amb audiodescripció per a persones cegues de cada ruta en català i castellà i també un vídeo amb introducció de totes les rutes. Els vídeos estan penjats al canal del Youtube Baix Empordà Turisme i disponibles a www.visitemporda.com Cal destacar també que s’ha creat l’opció de vídeo interactiu per tal que la persona invident pugui iniciar i parar el vídeo a cada punt de la ruta, sense necessitat de veure tot el vídeo de nou.

Per adaptar el material a persones amb discapacitat cognitiva s’ha adaptat cada ruta amb textos a lectura fàcil. Els textos de lectura fàcil han de seguir uns criteris de redacció establerts per la Unió Europea i, per tant, totes les rutes s’han redactat seguint aquests criteris. Aquesta propera tardor, en el Pla d’Accessibilitat Turística del Baix Empordà es treballarà amb les entitats referents en discapacitat cognitiva, com integrar les necessitats d’aquestes discapacitats al projecte i establir protocols de com fer una difusió més adequada d’aquest material.

Tant la nova web com l’adaptació del material turístic s’emmarquen en el Pla d’Accessibilitat Turística del Baix Empordà. El Pla d'Accessibilitat és un projecte impulsat per I'Àrea de Turisme del Consell Comarcal amb l'objectiu de posar en valor la comarca com a destinació turística accessible i generar un nou valor diferencial i qualitatiu en la competitivitat turística que ofereix el Baix Empordà.

El vicepresident primer i conseller de Turisme del Consell Comarcal, Xavier Dilmé, ha destacat “la importància de tenir eines de promoció posades al dia, que puguin atendre les noves necessitats dels visitants i, a l’hora, fer que aquesta oferta pugui arribar a la totalitat de la població, també aquella part de la mateixa amb necessitats especials. Al Baix Empordà hem fet una aposta important en favor del turisme a l’abast de tothom, del turisme inclusiu, i l’acte d’avui n’és un nou exemple”.