- Inici>
- Actualitat>
- Notícies>
- Es presenta el Pla per a la diversitat afectiva, sexual i de gènere del Baix Empordà
Es presenta el Pla per a la diversitat afectiva, sexual i de gènere del Baix Empordà
La presentació s’ha fet avui al Teatre el Mundial de la Bisbal d’Empordà amb la presència de prop de 300 persones, entre les quals s’hi trobaven les diferents entitats i administracions que han fet possible la redacció del pla.
Aquesta tarda s’ha presentat al teatre El Mundial de La Bisbal d’Empordà el nou Pla per a la diversitat afectiva, sexual i de gènere del Baix Empordà.
Aquest pla vol promoure la perspectiva de la diversitat afectiva, sexual i de gènere de forma transversal en les polítiques públiques de la comarca per erradicar les desigualtats i les violències que es deriven de l’orientació sexual, la identitat de gènere i l’expressió de gènere així com accions per garantir els drets del col·lectiu LGBTIQ+. El pla, que començarà a desplegar-se aquest mes de novembre mateix just després de la presentació, està previst que s’executi al llarg del període 2021-2024.
En la presentació s’ha estat debatent sobre la importància de tenir unes polítiques públiques LGBTIQ+. Així doncs, la vicepresidenta i Consellera Comarcal d’Igualtat, Sílvia Romero, ha explicat que “Necessitem unes polítiques específiques en matèria de diversitat afectiva, sexual i de gènere perquè encara les persones LGBTIQ+ no tenen garantits els seus drets en igualtat de condicions i d’oportunitats i perquè necessitem instruments per erradicar l’homofòbia, lesbofòbia, la bifòbia i la transfòbia”.
Durant la jornada també s’ha explicat que les polítiques públiques proposades no s’adrecen només a persones LGTBI, sinó al conjunt de la ciutadania. De fet, un dels objectius del Pla és el de crear una comarca més respectuosa amb la diversitat afectiva sexual i de gènere i això interpel·la al conjunt de la ciutadania.
El president del Consell Comarcal del Baix Empordà, Joan Manel Loureiro, ha explicat que “el Pla també suposa un canvi de mirada institucional afavorint la incorporació de la perspectiva de la diversitat afectiva, sexual i de gènere en el conjunt de les polítiques públiques d’àmbit comarcal, i aquest fet, també afectarà al conjunt de la ciutadania. No obstant això, el Pla també contempla mesures específiques adreçades a la població LGTBI amb l’objectiu d’afavorir la igualtat de drets i d’oportunitats.”
En la presentació s’ha pogut veure la performance “Oda a l’Insult” a càrrec de les Entitats “La Fleca” i “lo Relacional”, també el curtmetratge Xocolata realitzat pel Punt Jove Palamós.
El mateix punt jove, juntament amb les entitats BeTrans i Lo Relacional, l’Ajuntament de la Bisbal d’Empordà i la Consellera Comarcal de joventut del Consell Comarcal del Baix Empordà, Agnès Gasull, han parlat també de 4 bones pràctiques a diferents municipis de la comarca.
En l’acte també hi ha assistit la Responsable de l’Àrea per a la Igualtat de tracte i no-discriminació de persones LGBTI i direcció General de Polítiques Públiques LGBTI+, Lluïsa Jimenez; la Coordinadora dels Serveis Territorials del Departament d’Iugaltat i Feminismes, Marta Casacuberta; Responsable del SAI LGBTI territorial a Girona, Joan Bosch; el director general de Polítiques Públiques LGBTI+, Xavier Florensa. Florensa ha destacat que “per al Departament és important donar suport a Plans com el que presentem avui, és el camí per erradicar les desigualtats i les violències que es deriven de les diferències en el desenvolupament sexual. Ens calen polítiques, eines i mesures per poder donar suport al col·lectiu i crear, entre tots, una societat més cívica i respectuosa”.
Finalment, abans de donar pas a l’exposició Arnau Granolleras ha fet un monòleg.
El pla impulsat pel Consell Comarcal del Baix Empordà, a través del Servei d’Atenció Integral del Baix Empordà i la col·laboració dels SAIS de Palafrugell i Sant Feliu de Guíxols ha estat tot un procés on ha participat personal tècnic de les administracions de la comarca, les entitats Emporderats, Lo Relacional, grups feministes i aliats de la comarca i ciutadania en general des del desembre del 2019