- Inici>
- Actualitat>
- Notícies>
- Es presenta la memòria 2020 del Consell Comarcal del Baix Empordà
Es presenta la memòria 2020 del Consell Comarcal del Baix Empordà
L’acció de govern aquest 2020 ha estat marcada pel pla integral per a la reactivació econòmica i l’acompanyament social de la comarca, destinant esforços a millorar la situació social i d’ocupabilitat de les persones i per afavorir la reactivació
El Consell Comarcal ha presentat aquest matí la Memòria 2020, enguany, marcada pel pla integral per a la reactivació econòmica i l’acompanyament social de la comarca, a causa dels efectes negatius provocats per la crisi pandèmica de la covid-19. Aquest document recull les xifres i balanços relatius a la tasca que s’ha fet durant l’exercici de l’any 2020 en les vint àrees que formen i depenen del Consell Comarcal.
A la presentació de la Memòria 2020 hi ha participat el president del Consell Comarcal del Baix Empordà, Joan Manel Loureiro; el vicepresident primer i conseller comarcal de Turisme i Promoció Econòmica; Xavier Dilmé; i la consellera comarcal d’Ensenyament, Roser Font.
Per la seva banda el president del Consell Comarcal, Joan Manel Loureiro, d’ERC-AM, ha destacat tres idees principals en la seva intervenció, com són els efectes negatius de la Covid19 a la comarca destacant els 2.102 expedients de regulació temporal d’ocupació (ERTO) que han afectat 11.374 persones.
També ha fet menció a les tasques al voltant de la reactivació econòmica i l’acompanyament social tot potenciant àrees com els Serveis Socials, Centre Tramuntana, Ensenyament o Habitatge. També ha destacat la feina que s’ha fet en clau de reactivació econòmica des de diferents àrees com són Turisme i Promoció Econòmica. La cura del medi ambient també ha merescut un espai en la intervenció del president, on s’han destacat els nous projectes Porta a Porta, així com els convenis per gestionar les franges perimetrals així com l’estudi del centre logístic pretractament per la planta de residus o l’activació de l’oficina de transició energètica, entre d’altres.
Abans de cloure l’acte ha volgut agrair la tasca tant als consellers i conselleres, com als caps d’àrea i tècnics i també a tots els ajuntaments de la comarca: “està essent un dels mandats més complicats degut a les conseqüències de la Covid19 però cal agrair la tasca que estan fent totes les parts.
Per la seva banda el vicepresident i conseller de promoció econòmica i turisme Xavier Dilmé, de TxE, ha destacat l’esforç que s’ha fet per engegar 10 programes d’ocupació adreçats a públics diferent. A més, s’han gestionat 1.360 llocs de treball i s’han inserit 259 persones al mercat laboral. “Aquestes són xifres que ens encoratgen, no són suficients, però sí que són positives” ha esmentat el conseller.
Dilmé també ha destacat l’aposta que s’ha fet al voltant del programa dels polígons industrials que posa en comú la oferta de sol i sostre de la comarca per tal d’arribar a més persones fent la oferta més atractiva per a noves empreses que vulguin instal·lar-se a la comarca.
Pel que fa el turisme s’ha parlat del desplegament de la marca Empordà, just abans de l’esclat de la pandèmia, i com la situació provocada per la Covid19 va frenar l’impuls de la mateixa. Amb tot aquest estiu es preveu seguir les directrius de la mateixa campanya per arribar a un turisme de proximitat conjuntament amb altres programes que s’han engegat amb el Consell Comarcal de l’Alt Empordà com pot ser la oferta “Empordà medieval”.
Xavier Dilmé ha destacat també els contactes que s’estan duent a terme amb el sector privat per tal de poder anar de la mà i treballar conjuntament per a la recuperació econòmica de la zona en la taula de reactivació econòmica que properament es reunirà per primera vegada i on hi participaran el sector polític, tècnic i el sector privat.
Pel que fa el turisme també cal destacar el pas endavant que s’ha fet per fer la comarca més accessible per a tothom amb el Pla d’Accessibilitat Turística.
Roser Font, consellera d’ensenyament, de UMPCat, ha destacat també l’efecte de la pandèmia en la gestió tant del menjador com del transport escolar. “La pandèmia l’hem notat de moltes maneres diferents,sobretot amb l’augment de beques. Hem donat 2120 ajuts de menjador i 120 ajuts pel transport escolar”.
El Consell Comarcal dona servei de menjador a 4000 alumnes a la comarca i a 1500 en matèria de transport escolar.
La consellera ha destacat també el projecte d’Educació 360, que millora el temps que els infants passen al migdia a l’hora de dinar a les escoles per afavorir aprenentatges que es donen en diferents temps, espais i recursos dins i fora dels centres educatius.
Pel que fa l’Àrea Bàsica de Serveis Socials del Consell ha destinat 29.255,93€ a prestacions d’urgència social en tots els àmbits, per tal de garantir el benestar social i la salut de tots els ciutadans de la comarca. L’Oficina Comarcal del Consum i l’Oficina d’Habitatge del Baix Empordà han atès prop de cinc mil consultes i el Servei d’Informació i Atenció a les Dones ha atès 182 persones per aconseguir una major igualtat de gènere a la comarca.
La memòria presentada ve molt marcada pels Objectius de Desenvolupament Sostenible. Segons el President, Joan Manel Loureiro “la memòria recull l’esforç dels professionals del Consell Comarcal que s’han alineat amb els objectius de desenvolupament sostenible per garantir un bon servei públic a tots els habitants de la comarca i als 36 ajuntaments del Baix Empordà”.
Informació addicional