Torroella de Montgrí-l’Estartit guanya el guardó de la Bandera Verda d’Ecovidrio a Catalunya

08/11/2021

També han rebut aquest reconeixement el municipi de Castelldefels. La competició ha enfrontat 23 municipis catalans que han estat reconeguts pel seu compromís amb la iniciativa Banderes Verdes.

Ecovidrio, l’entitat sense ànim de lucre encarregada de la gestió del reciclatge dels residus d’envasos de vidre a Espanya i l’Agència de Residus de Catalunya han reconegut Torroella de Montgrí-l’Estartit com a un dels guanyadors (a banda de Castelldefels) de la campanya intensiva que ha tingut lloc durant els mesos d’estiu i que reconeix l’esforç de l’hostaleria local per reciclar envasos de vidre en temporada alta i l’activisme dels consistoris per sensibilitzar els ciutadans i els visitants.

Els guardons van lliurar-se el passat divendres 5 de novembre en un acte presidit per Isaac Peraire, director de l’Agència de Residus de Catalunya. També hi ha assistit José Manuel Núñez-Lagos, director general d’Ecovidrio. Per part del Consell Comarcal del Baix Empordà la responsable de l’Àrea de Medi Ambient del Consell Comarcal del Baix Empordà, Mariona Virgili hi ha estat present recollint un premi per la implicació de l’ens en la recollida d’aquest residu. La tècnica de Medi Ambient de l’Ajuntament de Torroella de Montgrí- l’Estartit Maribel Canales, va recollir el guardó que premiava també la seva implicació. El Consell Comarcal del Baix Empordà va destinar al municipi una educadora ambiental d’un a dos dies a la setmana per fer visites als grans productors i fer un seguiment de la recollida selectiva.

Aquesta eina de presencialitat, de visites i seguiment als establiments locals “és la clau de l’èxit per poder assolir els índex de reciclatge al municipi”, segons l’àrea de Medi Ambient del Consell Comarcal. Aquest és el model pel que aposta el Consell Comarcal en els serveis de recollida selectiva, basat en un bon servei logístic acompanyat d’un seguiment constant.

La competició, en la que hi ha participat més d’una vintena de municipis catalans, es basava en una metodologia de puntuació que pondera l’increment de la recollida selectiva durant els mesos de juliol i agost amb objectius específics per a cada població, el nombre d’establiments hostalers que participen en la campanya i la participació dels ajuntaments per difondre la importància del reciclatge d’envasos de vidre entre la ciutadania.

La campanya Banderes Verdes

La campanya Banderes Verdes a Catalunya ha aconseguit incrementar la recollida a les localitats participants un 15 % de mitjana, fins a assolir un total de 4.558 tones de residus d’envasos de vidre. El reciclatge d’aquest material i el seu ús com a primera matèria per fabricar nous envasos ha evitat l’emissió de 2.644 tones de CO2, equivalents a retirar de la circulació 1.234 cotxes durant un any. Així mateix, s’ha aconseguit un estalvi energètic de 3.255 MWh i s’ha evitat l’extracció de 5.470 tones de matèries primeres.

Durant els mesos de juliol i agost, en el marc de la campanya Banderes Verdes, Ecovidrio —en col·laboració amb els ens locals— va habilitar contenidors especials i va repartir més de 250 cubells adaptats a les necessitats dels professionals hostalers als municipis participants. Amb un equip humà desplegat per tota la zona, l’entitat va recórrer els establiments hostalers per informar de la campanya i fomentar-hi la participació.

Per al conseller comarcal de Medi Ambient, Marc Calvet: “estem molt contents de rebre aquest guardó a la comarca. Des del Consell Comarcal del Baix Empordà fem tots els esforços possibles per redirigir la situació del canvi climàtic i el reciclatge és un eix central de l’estratègia d’entre d’altres mesures. Sigui com sigui aquests guardons esperonen a seguir treballant de valent per revertir una situació de màxima urgència”. Amb tot ha volgut donar l’enhorabona als altres guanyadors i a tots els municipis participants en la iniciativa.