Arrenca el procés de cocreació per definir el model de mobilitat sostenible per al Baix Empordà 2030

03/03/2022

30 representats de tots els sectors i territoris de la comarca han participat en la primera sessió de cocreació, per definir el model de mobilitat de la comarca del Baix Empordà a l’horitzó 2030.


Durant el darrer trimestre de 2021 el Consell Comarcal del Baix Empordà va impulsar la creació de la Taula de mobilitat del Baix Empordà, amb la voluntat d'alinear als agents claus del territori per situar el repte de la mobilitat a l'agenda comarcal i començar a generar un discurs comú passant de la visió local a la comarcal. En la primera reunió que es va celebrar a l'octubre va sorgir una primera demanda que fou la d'iniciar un procés de cocreació comarcal per definir El model de mobilitat sostenible a la comarca del Baix Empordà a l'horitzó 2030. 

Seguint aquesta línia, aquesta setmana s'han reunit telemàticament representants dels ajuntaments, tant de municipis grans com de petits, del sector de l'ensenyament, de Benestar Social, d'entitats ambientalistes, així com les que promouen l'ús de la bicicleta, de la implantació del tramvia, de l'àmbit del turisme i l'empresa, i experts en matèria de mobilitat, amb l'objectiu de definir una visió de futur conjunta de la mobilitat comarcal el 2030 en la primera sessió d'aquest procés. 

En una primera part es va fer palès els problemes que comporten en tots els àmbits les dificultats que té la comarca en matèria de mobilitat i els reptes que es tenen per l'estat d'emergència climàtica actual que demana canvis immediats i profunds. 

La segona part de la sessió els participants es van repartir en quatre blocs per treballar en: el transport públic, la micromobilitat, la mobilitat elèctrica i la xarxa viària. 

Després de tres hores d'intens treball, la sessió es va acabar amb la definició, per cadascun dels quatre àmbits, de la visió de futur, d'un objectiu principal i dels eixos principals que serviran de base per treballar en les següents sessions. 

Dimarts vinent la reunió anirà dedicada a dissenyar el full de ruta a seguir, definint els reptes estratègics i les accions clau, d'acord amb els reptes que s'han fixat. 

Per al conseller comarcal de Sostenibilitat i Acció Climàtica, Marc Calvet, "ha estat una jornada de treball intensa en què hem començat a dibuixar cap on volem anar pel que fa a la mobilitat comarcal. En aquestes sessions comptem amb una alta participació i estem segurs que en traurem unes conclusions. La intenció del Consell Comarcal és que les accions definides es puguin aplicar i llançar ràpidament proves pilot per tal de testejar-les i, finalment, que els municipis puguin implementar-les tenint en compte les característiques de cadascun".