EL PEIX A L'ESCOLA

EL PEIX A L'ESCOLA és un projecte que iniciem aquest curs escolar 2021-2022 i que portem a terme juntament amb l'Àrea de Promoció Econòmica del Consell Comarcal del Baix Empordà per sensibilitzar a infants i a famílies a consumir i conèixer el peix de proximitat.

En el marc d’aquest projecte s’han previst diverses actuacions.

La primera que es realitzarà és una formació dirigida als equips dels diferents menjadors gestionats per l’Àrea d’Ensenyament del Consell Comarcal. Aquesta formació es portarà a terme durant les dues últimes setmanes de setembre i hi participaran al voltant de 150 professionals, entre personal de cuina, auxiliars, equips de coordinació, monitoratge i responsables de les empreses adjudicatàries del servei (Eurest Catalunya, S.L. i Bo i Sa, Servei d’Àpats, SL).

Les formacions es faran en format online i de manera presencial a l’Espai del Peix del Museu de la Pesca de Palamós, i es donaran eines a aquests professionals perquè durant l’espai del migdia, a través de tallers, puguin sensibilitzar i promoure el coneixement i el consum de peix entre l'alumnat del Baix Empordà.

El projecte el Peix a l’Escola s’emmarca dins del projecte Temps de Migdia Educatiu al Baix Empordà, que també impulsem des de l’Àrea d’Ensenyament del Consell Comarcal per potenciar l’educació dins d’aquest espai. Ho fem amb el suport d'un Grup Motor, format per membres de la comunitat educativa de la comarca, les empreses de serveis i de l'Aliança Educació 360, una iniciativa educativa, social i política que promou connectar els aprenentatges que es donen en els diferents temps, espais i recursos de dins i fora dels centres educatius.

Una altra actuació del projecte El Peix a l’Escola és la creació de receptes de peix amb espècies de proximitat, que es faran arribar a les famílies i que aniran acompanyades d’una fitxa tècnica amb informació rellevant sobre aquestes espècies i el seu valor nutritiu. L’objectiu d’aquesta segona actuació és reforçar el treball que es desenvoluparà dins l’àmbit escolar.

En aquest sentit, les empreses adjudicatàries portaran a terme la primera d’aquestes receptes en el menú escolar del dia 15 d’octubre, per celebrar que el dia 16 és el Dia Mundial de l’Alimentació. Aquest dia, no només s’elaborarà una recepta amb peix, sinó que també es posarà en valor el projecte, ja que es desenvoluparà una activitat relacionada amb la promoció de la Dieta Mediterrània com a estil de vida saludable, on el peix també hi té un paper important.

Paral·lelament, l’Institut de Recerca i Tecnologia Agroalimentàries (IRTA) de Monells està executant uns prototips amb peix de proximitat que també tenen per objectiu facilitar el consum de peix a les escoles i que les empreses han valorat positivament de poder-los introduir dins de les seves programacions de menús.

Podeu consultar les receptes i les fitxes tècniques de les espècies de peix que s'han treballat, entre d'altra informació AQUÍ